Mindre corona-hett konsum

Slappere: Rushet etter hengekøyer, norske hotellrom og bobiler avtar. Foto: NTB Scanpix
Markedskommentarer

Finansavisen skrev tirsdag om langt mindre hete tilstander i boligmarkedet i august enn i juli. Nå viser Nordea Markets’ coronabarometer tendenser til normalisering også i privat konsum.

Fortsatt tyder Nordea-kundenes kortbruk på et corona-konsum godt over fjorårets nivåer. Hovedårsaken er nok at utenlandsferier er blitt til hotellrom, iskrem og halvlitere i Norge, gjerne kombinert med innkjøp av hengekøyer, bobiler og nytt fjellantrekk fra topp til tå.

Nordea-tallene understøtter at nordmenn har fylt hotellene i noen hektiske ferieuker, men først og fremst i juli.

I uke 32, altså den første hele uken i august, sank konsumet noe. Varekonsumet lå fortsatt 15 prosent over 2019, mens tjenestekonsumet lå 5 prosent under «normalen».

Totalt konsum falt dermed fra 20 prosent over til 10 prosent over fjorårsnivå. Nedgangen var bred, men flyreiser og hotellovernattinger falt mest, til 25 prosent under fjoråret.

Bare handel i supermarkedene holder omtrent stand på vårens svært sterke nivåer.

For høstens vekst- og aktivitetstall er det verdt å merke seg at kollektivreising faller klart. Selv en og to uker før anbefalingene om munnbind, var bruken av kollektivtrafikk 25 prosent lavere enn normalt.

Det kan tilsi en fortsatt svært unormal høst for AS Norge.

Nyheter
Markedskommentarer