Eiendomsaksje doblet på rød børs – tre selskaper endte i all time low

Storm Real Estate gikk av med seieren fredag. Insr Insurance trakk det korteste strået. 

VINNER: Morten E. Astrup, hovedeier i Storm Real Estate, gikk av med seieren fredag. Foto: Eivind Yggeseth
Markedskommentarer

Oslo Børs endte i rødt fredag.

Hovedindeksen endte i 862,93 ned 0,49 prosent, og det ble omsatt aksjer for 3,2 milliarder kroner.

Oljeprisen

Da børsen stengte sto brentoljen opp 1 prosent til 45,58 dollar fatet, mens WTI-oljen var ned 0,3 prosent til 42,87 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 44,92 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.

Mer enn 2,3 millioner fat pr. dag i raffineringskapasitet ble ifølge TDN Direkt stengt ned i Mexicogolfen som følge av orkanen Laura, som traff kysten av Louisiana torsdag.

ORKAN: Orkanen Laura etterlot heldigvis ikke store skader på oljeinfrastrukturen. Mange tusen husstander står imidlertid uten strøm. Illustrasjonsfoto: Discovery

USAs energiminister Dan Brouilette uttalte det ble gjort minimal skade på majoriteten av anleggene, som vil komme tilbake i produksjon så snart strømmen er gjenopprettet.

– Nå som orkanen er borte og de innledende undersøkelsene ikke viser noen skade på infrastrukturen, har oljeprisen allerede falt nok og kan gå inn i et mer stabilt mønster igjen, sier Vandana Hari, oljeanalytiker ved Vanda Insights.

Equinor ble svekket 0,8 prosent til 142,75 kroner, mens Aker BP falt 0,4 prosent til 171,45 kroner.

Storm i vannglass

Innspurten av kvartalssesongen var i fokus fredag, og prestasjonene i siste kvartal hadde store påvirkning på kursutviklingen.

Fredagens vinner ble eiendomsmyggen Storm Real Estate, som la frem sine tall torsdag ettermiddag. Selskapet kunne melde om et resultat før skatt på 8,3 millioner dollar i første halvår, sammenlignet med et underskudd i samme periode året før. 

Fredag ettermiddag kom en børsmelding som sa at en primærinnsider hadde solgt 2,1 millioner aksjer til en verdi av 7 kroner – nesten det dobbelte av aksjekursen før salget som lå på 3,90 kroner. Etter salget fortsatte kursen oppover og endte 120,6 prosent opp til 7,50 kroner.

Før dagens opptur hadde selskapet, med et næringsbygg i Moskva, en børsverdi på skarve 30 millioner kroner.

Ny vår for Vistin

Konsernsjef i Vistin Pharma, Kjell-Erik Nordby. Foto: Eivind Yggeseth

På andreplass, men milevis bak førsteplassen, endte Vistin Pharma, som også la frem tall fredag. Selskapet meldte om rekordinntekter på 73,0 millioner kroner i andre kvartal, og aksjen endte opp 24,8 prosent til 17,95 kroner.  

Ved utgangen av andre kvartal hadde Vistin Pharma ingen rentebærende gjeld og en kontantbeholdning på 109 millioner kroner. Egenkapitalen er priset til 741 millioner kroner på Oslo Børs.

God utvikling for ABT 

Aqua Bio Technology klatret 5,7 prosent til 5,60 kroner. Selskapet leverte et middelmådig resultat i stor grad påvirket av coronaviruset, men ble reddet av utestående utbytte der mottakerne ikke var å finne.

ABT har imidlertid levert godt på børs i år, og er opp 160 prosent siden nyttårsrakettene sluknet. I august gjennomførte rettede emisjoner som tilførte selskapet 12,6 millioner kroner i ny kapital, som vil bistå i tiden fremover. 

Tungt for Trøim

Borr Drilling leverte blodrøde tall i andre kvartal. Selskapet tapte 109,6 millioner dollar de siste tre månedene. Aksjen falt 4,5 prosent til 7,81 kroner. Hittil i år har aksjen dalt hele 90 prosent.

Tor Olav Trøim, største aksjonær i Borr Drilling. Foto: Eivind Yggeseth

Selv om Tor Olav Trøim har forbedret likviditeten gjennom salg av eiendeler og en emisjon i løpet av kvartalet er det ikke å stikke under stol at likviditeten er «relativt tight» sammenlignet med finans- og kontraktsforpliktelser på 2,5 milliarder dollar, ifølge Pareto Securities.

«Vi forventer at dette må adresseres om ikke altfor lenge og selskapet opprettholder at de må se etter ytterligere finansieringsmuligheter og salg av rigger», skriver meglerhuset.

Andre tapere

Norwegian la frem et underskudd før skatt på 1,5 milliarder kroner, og flyselskapet påpekte at det i løpet av første kvartal vil være behov for ytterligere arbeidskapital. Aksjen endte ned 9,5 prosent til 1,12 kroner.

Insr Insurance måtte ta enorme avskrivninger i forbindelse med Storebrand-avtalen, noe som bidro til et underskudd før skatt på 220,8 millioner kroner. Aksjen stupte 24 prosent til 57 øre. 

De nylig Merkur Market-noterte aksjene Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture stjal torsdag showet med en oppgang på henholdsvis 22,0 og 11,5 prosent, men fredag korrigerte aksjene ned.

Aker Offshore Wind endte med et fall på 14,7 prosent til 3,55 kroner, mens Aker Carbon Capture ble svekket med 10,3 prosent til 5,05 kroner.

storm
breaking
Nyheter
Markedskommentarer
Børs