Ny smell for ESB

Feil vei: ESB-sjef Christine Lagarde må konstatere at inflasjonen ikke stiger, men synker. Foto: AP/NTB scanpix
Markedskommentarer

ESB er ikke akkurat i mål med sin stimulans. Et av siktemålene er en inflasjon på under 2 prosent, og det målet er overoppfylt. Et avledet mål er å hindre deflasjon. Der mangler fortsatt mye.

I august sank konsumprisene i eurosonen med 0,2 prosent. Dette er første måned med negativ inflasjon siden mai 2016, og klart lavere enn forventningen om 0,2 prosent positiv prisstigning.

Noe av prisfallet skyldes sesongvarer, noe fortsatt fallende energipriser og noe skyldes ekstraordinær salgsaktivitet i sommer. Men selv kjerneinflasjonen, uten energi- og matvarer, skuffet stort. Det var forventet en svak økning fra 1,0 til 1,1 prosent, men kjerneinflasjonen sank til 0,6 prosent.

Det er ikke lett å se hva som skal kunne løfte inflasjonen på kort sikt. Aktiviteten i de aller fleste eurolandene er kraftig preget av coronakrisen. På toppen av det, har euroen styrket seg med 7 prosent det siste halvåret. Dermed må eurosonen også se langt etter importert inflasjon.

Både oljeprisen og fravær av negative nyheter bidro nok til at kronen fortsatte sin styrking mot dollaren tirsdag. Kursen lå tirsdag ettermiddag på 8,70. Mot euroen var det mer vingling, og kursen holdt seg nær 10,45.

Nyheter
Markedskommentarer