Svakeste pund siden januar

WE COME IN PEACE: EUs sjefsforhandler Michel Barnier i London for å føre Brexit-samtaler. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Nye spenninger i forhandlingene om Brexit mellom EU og Storbritannia gir nytt fall i kursen på britiske pund.

I norsk regning var pundet fredag ettermiddag ned nær 5 øre til 11,5750 kroner. Det er det laveste nivået siden januar i år. Målt mot andre store internasjonale valutaer var pundet svakt også i mars i år, men da var jo den norske kronen usedvanlig svak.

Premien for å sitte med eksponering mot pundets nedside de neste seks månedene ligger nå på 260 basispunkter, ifølge Bloombergs valutaekspert Vassilis Karamanis. Den var høyere i forbindelse med folkeavstemningen om Brexit i juni 2016 (400 basispunkter) og under Covid-19-uroen i mars (300–350 basispunkter), men omtrent på samme nivå under perioder med frykt for Brexit uten avtale i slutten av 2018 og i begynnelsen av 2019. 

Kronen lå på 10,71 mot euro og på 9,04 mot dollar fredag ettermiddag. Statistisk sentralbyrå har 10,67 kroner pr. euro inne i sine ferske prognoser fredag, men dette er en teknisk forutsetning basert på uendrede kurs fra nivået «nå», dvs. da prognosene ble ferdigstilt.

Euroen lå på 1,1830 dollar. Sjeføkonom Philip Lane i ESB gjentar et eurostyrkingen har dempet inflasjonsutsiktene i eurosonen, men ESB virker ikke altfor opptatt av det.

michel barnier
brexit
vassilis karamanis
philip lane
esb
Nyheter
Markedskommentarer