Spenn sikkerhetsbeltene

Grønn venstresving med Biden, eller fire nye år med Trump?

KNEPENT FOR BIDEN: En Joe Biden-plakat i Braddock i Pennsylvania, som er en vippestatene. Da bildet ble tatt for en uke siden, ledet Biden med 4,3 prosentpoeng i Pennsylvania, ifølge RealClearPolitics Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Gjestekommentar av Erica Dalstø, sjeføkonom i SEB.

Det er stor usikkerhet rundt det amerikanske presidentvalget 3. november. Joe Biden blir for tiden sett på som den mest sannsynlige vinneren, men det er små marginer. Ferske meningsmålinger tyder på at Trump er i ferd med å ta igjen Biden i flere svingstater, men Demokratene har også hatt fremgang i tradisjonelle republikanske valgkretser. Coronavirus-situasjonen, tempoet i amerikansk økonomi og sannsynligheten for en vaksine er tre faktorer som til slutt kan avgjøre valget. Men det kan ta flere uker før valget blir avgjort.

Valget kan bli en thriller på grunn av en polarisert befolkning, bekymringer rundt coronaviruset og et økt antall poststemmer. For tiden planlegger 30 prosent å stemme via post, med stor forskjell mellom potensielle Trump-velgere (11 prosent) og Biden-velgere (47 prosent). Dette antyder at valgutfallet kan endres under stemmetellingen. 

Trump kan kåre seg som vinner på valgkvelden, og Biden kan vinne i den endelige opptellingen. Vil Trump-velgerne godta et slikt resultat etter at Trump i mange år har advart mot svindel med poststemmer? Eller vil demokratene godta en endelig seier for Trump hvis de mistenker at problemer med levering av poststemmer spilte en rolle?

Det er også konstitusjonelle utfordringer knyttet til at stemmetellingen kan ta for lang tid. Juridiske spørsmål rundt avstemningsprosessen må løses før valgmennene fra hver stat, på vegne av statens velgere, skal stemme over president og visepresident innen 14. desember. Risikoen for at valgresultatene mangler legitimitet blant den tapende sidens støttespillere, vil gjøre et konstruktivt samarbeid i Kongressen vanskeligere.

Kina vil være i fokus i en andre Trump-periode. Hvis Trump vinner, er det sannsynlig at han viderefører politikken han har ført de siste fire årene, med ekstra vekt på å bli kvitt USAs avhengighet av Kina. Dette inkluderer skatteinsentiver for å bringe tilbake jobber og produksjon fra Kina. Risikoen for et sammenbrudd i handelsavtalen med Kina, og en eskalerende handelskonflikt med EU, vil øke. Skattekutt er fortsatt høyt på agendaen, men det vil trolig bidra mindre til økonomisk vekst enn i de fire foregående årene.

Grønn venstresving med Biden. Bidens plattform inkluderer endringer som ikke oppfattes som næringslivsvennlige; skatteøkninger, heving av minstelønn, styrking av fagbevegelsen og tøffere håndheving av Wall Street-reguleringer. Men plattformen hans inkluderer også en mer ekspansiv finanspolitikk med planer om grønne infrastrukturinvesteringer som mer enn gjør opp for de foreslåtte skatteøkningene. Forholdet til Kina vil ikke nødvendigvis forbedres med Biden, da mistilliten til Kina er godt forankret i begge partier. Det er derimot sannsynlig at Biden unngår å erklære en bilateral handelskrig, og at han heller vil samarbeide med allierte.

Et presidentvalg i USA er sjelden en stor markedsdriver. Denne gangen kan det være annerledes gitt større risiko enn vanlig for et rotete og omstridt valg. I tillegg står investorer overfor to veldig forskjellige politiske agendaer. Demokratene kan bli sett på som mindre næringslivsvennlige enn republikanerne, og har lovet å reversere skattelettelser og reguleringer som har bidratt til at aksjemarkedet har styrket seg de siste årene. En Trump-seier burde gjøre investeringer med høyere risiko mer attraktive, men fire nye år med Trump kan også gi mer næring til frykt for en eskalering av handelskonflikten med Kina. 

Man bør altså forberede seg på økt volatilitet uansett utfall, og dermed en svekkelse av risikopapirer og en sterkere dollar. Historien antyder at dette sannsynligvis vil være midlertidig. Risikoappetitten bør ta seg opp igjen en til to måneder etter innvielsen om Biden skulle vinne, og noe tidligere hvis Trump vinner.

erica dalstø
gjestekommentar
joe biden
donald trump
Nyheter
Markedskommentarer