Blodbad på Oslo Børs - Nel dundret ned, mens oljemygg gikk til værs

Oslo Børs. Foto: magnus rørvik skjølberg
Markedskommentarer

Hovedindeksen på Oslo Børs dundret ned 3,63 prosent mandag og endte på 834,69.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.702 millioner kroner.

De toneangivende børsene i New York har også en skikkelig blåmandag. S&P 500 er ned 2,45 prosent til 3.237,90, Dow Jones faller 2,78 prosent til 26.882,1 og Nasdaq raser 1,72 prosent til 10.747,2. 

Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, mener teknologisektoren, som har vært den dominerende driveren for rekylen siden mars, ser ut til å ha gått tom for oppdrift. Usikkerhet rundt virus-situasjonen og makrobildet tynger også de mer økonomisk følsomme sektorene.

«Mange investorer har vært posisjonert for oppgang med relativt begrenset hedging mot fall. Dette, sammen med relativt friske P/E-nivåer, kan forsterke kursfallene når de først kommer», skriver Lie i en oppdatering.

Børsene i Europa hadde også en svært tung dag. FTSE 100 i Storbritannia svekker seg 3,16 prosent, DJ France raser 4,14 prosent, mens tyske DAX 30 stuper 3,72 prosent.

Kraftig oljeprisfall

Oljeprisen lider også mandag og brent-oljen er mandag ettermiddag ned 3,62 prosent til 41,52 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 3,71 prosent til 39,35 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 43,30 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Senioranalytiker Edward Moya i Oanda peker på bølgen av coronasmitte i Europa og at flere land nærmer seg en ny runde med lockdown.

«En sterk dollar og høyere risiko tilknyttet gjeninnhentingen av verdensøkonomien legger fortsatt press på prisene. OPEC+ kom med noe foreløpig beroligende om at oljemarkedet er på vei mot balanse, men stigende produksjon fra Libya setter dette i fare. Oljeprisene ser veldig sårbare ut hvis virusspredningen forverrer seg ytterligere i Europa, skriver han i en oppdatering mandag.

Nel-ras

Hydrogenaksjen Nel  er den soleklart mest omsatte aksjen mandag, med sine 1.184 millioner, men er også børstaperen og dundret ned 16,67 prosent, til 15,60 kroner. Den siste uken har aksjen rast 23,08 prosent og den har ikke vært under 16 kroner siden starten av juni.

Børsyndlingene Quantafuel   og Kahoot!  led også på rød børs og raste henholdsvis 7,39 og 7,38 prosent til 66,40 og 43,30 kroner. På fredag oppgraderte SpareBank 1 Markets-analytiker Jonas Meyer kursmålet på aksjen fra 50 til 200 kroner.

Flere av gigantene hadde også en svært tung dag. DNB   svekket seg 4,38 prosent til 128,7 kroner, Equinor  sank 3,25 prosent til 139,75 kroner og lakseselskapet Mowi    sank 4,16 prosent til 165,9 kroner.

Oljemygg til værs

Oljeselskapet PetroNor  trosset nedgangen på Oslo Børs og steg 26,67 prosent til 1,520 kroner. Selskapet meldte tidligere mandag at det har inngått en avtale med regjeringen i Gambia om å avgjøre voldgiftssaken tilknyttet lisensene A1 og A4.

Mandag formiddag presenterte også regjeringen planene for fangst og lagring av CO2 ved Norcems fabrikk i Brevik. Prosjektet har fått navnet «Langskip». Som følge av dette steg Aker Carbon Capture  11,10 prosent til 6,56 kroner. Også Aker Offshore Wind  hadde en god dag på børs og steg 11,11 prosent til 4,89 kroner. 

breaking
Nyheter
Markedskommentarer
Børs