Kronen sterkere på bedre børs

Ned 185.000: Om et par uker kan ledigheten ha krøpet under 100.000 igjen. Foto: NTB
Markedskommentarer

NAVs ukentlige tall viser at arbeidsledigheten har sunket med 3.800 til 106.300 helt ledige. Nettoledigheten er 3,8 prosent, mens bruttoledigheten, inkludert folk på tiltak, er på 4,2 prosent. Tallet på helt ledige er dermed ned mer enn 185.000 fra slutten av mars.

Dette kan påvirke Norges Bank, som torsdag legger frem sine nye renteprognoser. I Sverige er ledigheten fortsatt på vei opp, og Riksbanken tror den vil stige videre inn i 2021. Dette bidro til tirsdagens klare signal om at styringsrenten blir liggende på null i hvert fall ut 2023, og at det kan bli aktuelt å øke aktivakjøpene.

Riksbanken vil helst ikke tilbake til negative renter. Det vil heller ikke Bank of England. Etter forrige ukes rentemøte begynte markedsaktører å ta posisjoner på negative renter i løpet av et års tid. Tirsdag understreker sentralbanksjef Andrew Bailey at det tekniske som uansett må på plass før renten kan kuttes fra dagens 0,10 prosent til negativt lende vil ta lang tid. Dette løftet pundet fra laveste nivå på to måneder.

Kronen fortsatte svekkelsen fra mandag, men snudde midt på dagen da oljeprisen stabiliserte seg og børsen tok igjen noe av det tapte fra mandag.

Nyheter
Markedskommentarer