Røkke-aksjer stuper – Nel får revansje

Røkkes grønne nysatsinger opplever motvind. Nel revansjerer forrige uke.

NEDGANG: Kjell Inge Røkkes vindsatsing møter motvind. Foto: Iván Kverme
Markedskommentarer

Oslo Børs stiger mandag.

Ved lunsjtider står hovedindeksen i 847,28, opp 1,09 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 1,3 milliarder kroner.

Vinnere

Dagens hittil største vinner er Instabank  som stiger til 1,30 kroner. Stigningen skjer dog på lav omsetning – 48.529 kroner i skrivende stund. Flere andre selskaper stiger stort i dag, deriblant RAK Petroleum  , Black Sea Property  og Hiddn Solutions  , men også disse på lav omsetning.

BerGenBio  stiger til 30,75 kroner. Selskapet kunne i morges melde at de nå gjenopptar coronastudie i Storbritannia, etter at smittetallene i landet har økt den siste tiden.

Nel  fortsetter fredagens oppgang, og styrkes nå til 16,84 kroner. Aksjen er hittil i år opp over 90 prosent, men har fått et slag etter at det har stormet rundt storpartneren Nikola i USA.

Yara  viser motstandsdyktighet etter at flere meglerhus har nedjustert aksjen den siste tiden. I dag er det et italiensk meglerhus som har fått blod på tann. Aksjen stiger imidlertid til 353,60 kroner tross nedjusteringene. 

Tapere

SoftOx Solutions  steg voldsomme 54,29 prosent fredag etter melding om positive resultater for en inhalasjonsløsning selskapet har testet på minigris. Mandag snur aksjen ned til 69 kroner.

De relativt nynoterte Aker-selskapene Aker Offshore Wind  og Aker Carbon Capture  , faller begge markant mandag. Førstnevnte er ned til 4,92 kroner, mens Aker Carbon Capture svekkes til 5,90 kroner. 

Kongsberg Gruppen  har inngått en satelittkontrakt med Airbus Defence and Space. Investorene lar seg imidlertid ikke imponere, og aksjen har snudd ned til 138,20 kroner.

Sjømat har en dårlig dag i forhold til resten av børsen. Både Pareto og Sparebank 1 har uttalt seg om den tyngede sektoren. Norway Royal Salmon  bidrar mest til nedgangen, etterfulgt av Lerøy  og Mowi  .

Oljeprisen

Brent-oljen er mandag morgen ned 0,3 prosent til 41,64 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,5 prosent til 39,90 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 41,64 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Fredag informerte Norsk olje og gass (NOG) at det kan bli streik 30. september. Det vil resultere i et produksjonskutt på 900.000 fat per dag. 

«Nye coronatilfeller i store amerikanske stater fornyer frykten for mobilitetsinnskrenkinger. Det kan utfordre bedringen i etterspørselen i siste kvartal», skriver ANZ analytikere i et notat CNBC refererer til.

Markedssentimentet er også preget av utsiktene til nye restriksjoner i Europa som følge av coronavirusoppblomstring, og økte handelsspenninger mellom USA og Kina, skriver TDN Direkt.

På tilbudssiden er fokuset fortsatt rettet mot opptrappingen av produksjonen i Libya, i tillegg til spekulasjoner om Iraks manglende overholdes av produksjonsavtalen med Opec+.

«Økt libysk eksport vil sannsynligvis holde oljeprisen under press, hvert fall amerikanske lagerdata slippes senere denne uken. En tredje libysk havn ble åpnet i forrige uke, det siste tegnet på en tydelig oppsiderisiko i landets produksjon», sier Axi-analytiker Stephen Innes, ifølge TDN Direkt.

Equinor  stiger til 138,70 kroner, mens Aker BP  styrkes til 148,05 kroner.

oslo børs
breaking
Nyheter
Markedskommentarer
Børs