Nedenom med «Australia-løsning»

Tar avskjed: Boris Johnson orienterer seg nå mer mot Australia enn mot EU. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Den kraftige coronaoppblomstringen fortsetter i Europa, og fører til nye runder med restriksjoner. Det var ikke den eneste dårlige nyheten fredag. Ved EU-toppmøtet ble lederne enige om å fortsette Brexit-forhandlingene kommende uke, i hvert fall hvis britene viser vilje til å inngå kompromisser.

Den muligheten ser dårlig ut. Fredag erklærte Boris Johnson at han forbereder seg på en «Australia-løsning», i praksis bare et nytt navn på «no deal» Brexit.

Sannsynligheten for ingen avtale er dermed vesentlig høyere enn for kort tid siden, og selv om det skulle være vilje til å forhandle videre, er tiden så knapp at det neppe kan bli en særlig omfattende avtale.

Dette slo merkelig nok ikke særlig hardt ut for pund-kursen. Fredag ettermiddag lå den på 1,29 mot dollar og 1,10 mot euro. Årsaken kan være at det ikke akkurat er noen bombe for valutaaktørene at EU og Storbritannia kanskje ikke blir enige.

Foruten Brexit-forhandlingene vil kommende uke preges av den siste presidentdebatten i USA.

Dessuten kan flash-PMI-er for USA, Storbritannia og eurosonen gi en indikasjon på om eurosonen fortsatt taper så mye terreng til USA som trenden har vært i høst. Det er ventet et fall for eurosonen og omtrent stillstand for USA.

Nyheter
Markedskommentarer