<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye regnskapstall skuffer markedet

Investorene benytter olje- og oljeserviceselskapenes overraskende sterke tall til å dumpe aksjer. De satser heller på bærekraftige investeringer.

Publisert 20. okt. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 541 ord
INNTEKTENE NÆR HALVERT: Halliburtons inntjening per aksje var bedre enn ventet, til tross for at topplinjen krympet med 46 prosent i tredje kvartal. Foto: Bloomberg

Verdien av Brent råolje var ved tolvtiden på tirsdag 42,40 dollar per fat, et halvt prosent lavere enn mandagens sluttnotering. Naturgassprisen var opp med 1,8 prosent på en dag, og begge råvarene kostet omtrent det samme som en uke tidligere. På Oslo Børs har energi- og oljeserviceindeksene falt med henholdsvis 1,3 og 4,0 prosent på en uke.

Aksjekursene ligger an til å svinge mer enn normalt i de kommende ukene, som følge av at resultatsesongen nå er godt i gang. PGS PGS legger frem sine tall på torsdag, Aker Solutions   presenterer sitt regnskap onsdag i neste uke, og den følgende dagen gjør Equinor, Aker BP, TGS-Nopec, DNO og Siem Offshore det samme.

Aker BPAKERBP meldte i forrige uke at det ble produsert 201.600 fat oljeekvivalenter per dag (boepd) i tredje kvartal, og at årets «guiding» på 205.000-220.000 boepd trolig vil oppnås. Den realiserte snittprisen ble på 42,70 dollar pr. fat, mot 29,90 dollar i andre kvartal og 44,70 dollar i årets første tre måneder. Aksjekursen falt med over to prosent, etter at oppdateringen ble kjent.

I utlandet har enkelte av de store aktørene allerede publisert sine kvartalsrapporter. Amerikanske Halliburton meldte på mandag at topplinjen ble 46 prosent lavere enn i fjorårets tredje kvartal, men den justerte inntjeningen på 11 cent per aksje var likevel 2 cent bedre enn ventet. I tillegg snakket toppsjefen Jeff Miller om at aktiviteten i oljeservicebransjen nærmer seg bunnen. Investorene var uansett ikke imponert, og aksjekursen svekket seg med 0,7 prosent.

Tre dager tidligere opplyste en annen gigant i sektoren, Schlumberger, at inntektene i tredje kvartal ble verre enn analytikerne hadde ventet. Igjen overrasket den justerte inntjeningen imidlertid positivt, og igjen falt aksjekursen. For Schlumberger ble nedturen hele 8,8 prosent.

I begge tilfellene ble topplinjene rammet av både lavere ordinær aktivitet og orkanrelaterte nedstengninger i Mexicogulfen. En del av dette ble oppveid av kostnadskutt og reduserte investeringer.

Diamondback Energys regnskapspresentasjon finner ikke sted før den 3. november, men selskapet har for lengst oppdatert markedet med produksjons- og prisinformasjon. Den amerikanske skiferoljeprodusenter, påpekte at det i tredje kvartal ikke trakk på sin kassakreditt og attpåtil har to milliarder dollar i kontanter. En årsak er at årets investeringer blir 25-35 prosent lavere enn kapitalbudsjettet ved inngangen til året. Ledelsen mener uansett at de tidligere produksjonsmålene vil nås. Her skjedde det lite med aksjekursen før på mandag, da den stupte med over fire prosent.

Samlet sett er det klart at både produsentene og oljeserviceselskapene gjør alt de kan for å holde det gående i en periode med både lav aktivitet, lave oljepriser og redusert tilgang på kapital. Sektoren er generelt svært upopulær, og de fleste analytikere og forvaltere kvier seg for å allokere mye kapital til den. At aksjekursene fortsatt faller, selv når de rapporterte resultatene er bedre enn ventet, kan imidlertid tyde på at bunnen ennå ikke er nådd.

En viktig årsak er at forvalterne fortsatt forsøker å gjøre sine porteføljer så bærekraftige og grønne som mulig. Mange benytter følgelig de uventet sterke kvartalsrapportene til å kvitte seg med gjenværende aksjer i olje- og oljeservicesektoren. Trenden forsterkes av den seneste tidens meningsmålinger fra USA, som viser at Joe Biden ligger an til å vinne landets presidentvalg. Demokratenes kandidat er klart i favør av alternative energikilder, og hans Green New Deal ventes å svekke olje- og gassprodusentenes inntjening.