<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gigantene drar børsen i grønt

Børsen revansjerer en blodrød uke med 1 prosents oppgang. Kvartalsrapporter preger bevegelsene i åpningen.

    Publisert 29. okt. 2020 kl. 09.00
    Oppdatert 29. okt. 2020 klokken 09.39
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 400 ord
    GRØNT: Oslo Børs stiger fra start. Equinor leverte et skuffende kvartal og faller i innledningen.  Foto: Iván Kverme

    Oslo Børs åpner opp torsdag. 

    Etter ti minutters handel står hovedindeksen i 811,90, opp 1,42 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 270 millioner kroner.

    Oljeprisen

    Oljeprisen har stupt de siste dagene og er siden mandag ned om lag 6 prosent. Stor økning i antall smittede av coronaviruset i tillegg til at oljelagrene bygger seg opp, skal være grunnen til prisfallet.

    Brent-oljen handles torsdag morgen ned 0,3 prosent til 38,89 dollar. WTI-oljen faller 0,4 prosent til 37,20 dollar. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 38,92 da Oslo Børs stengte onsdag.

    En rapport fra det amerikanske energidepartementet bidrar stort til oljeprisfallet.

    Den viste at oljelagrene i USA økte med 4,3 millioner fat forrige uke. Det er største økning siden slutten av juli. Totalt antall fat på lagring nå er 492,4 millioner fat – om lag 9 prosent høyere enn fem års glidende gjennomsnitt for tiden vi nå er inne i.

    Om lag to tredeler av oljeproduksjonen og halvparten av gassproduksjonen var onsdag tatt ut av drift i den amerikanske delen av Mexicogulfen, på grunn av stormen Zeta.

    Bjørnar Tonhaugen, sjef for globale oljemarkeder i Rystad Energy, mener covid-19-restriksjonene er det som leder prisfallet, med valget på en god adreplass. Libya og oljelagertallene bidrar også.

    – Med så mye usikkerhet fra alle kanter vil ukene fremover være avgjørende for oljen. Så fest setebeltene før valget og følg med på nyhetene om coronaviruset, er Tonhaugens råd. 

    Resultatrush

    Resultatsesongen fortsetter og preger bevegelsene i åpningsminuttene. Blant de mest omsatte er det grønt så langt øyet kan se. 

    Unntakene er Kahoot KAHOOT-ME . Selskapets tall var allerede kjent før rapporten kom i dag, men det ble kjent at guidingen opprettholdes

    Eldar Sætre leverte sin siste kvartalsrapport for Equinor   i morges, og utgjør den andre aksjen som faller av de mest omsatte. Det ble en skuffende siste affære før han trer av. Selskapet leverte nedskrivninger på 27 milliarder kroner og traff langt under forventning. 

    Aker BPAKERBP leverte også tall torsdag morgen. Selskapet leverte godt over forventning og betaler utbytte på 1,84 kroner per aksje. DNO   skuffet med sin kvartalsrapport. Zalaris   , på sin side, imponerte og løftet driften med 50 prosent.

    TGS   gikk på ny smell, men opprettholder utbyttet. Orkla   knuste forventningene og leverte nesten en halv milliard mer i omsetning enn konsensus.  Børsrakett REC Silicon REC hadde svakere omsetning, men bedret bunnlinjen

    Pareto Bank   hevet inntektene og går for utbytteutbetaling. Aksjen stiger i åpningen.

    Hunter   meldte om salg av to tankere i morgentimene. Nyheten drar aksjen godt opp i åpningshandelen.