Sterke USA-tall, men svak dollar

HOLDT RENTEN I RO DENNE UKEN: Men delt Kongress kan gi sentralbanksjef Jerome Powell og Federal Reserve større ansvar for stimulanser. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Skulle sterkere amerikanske jobbtall enn ventet tilsi en sterkere dollar? Nei, ikke nå.

Fredag ettermiddag var dollaren på det svakeste mot euro siden månedsskiftet august–september. For én euro kunne du skaffe deg 1,1879 dollar.

Det holdt også med 9,17 norske kroner for å skaffe seg én dollar. Dermed er kronen helt i den sterke enden av kursintervallet som har vært gjeldende

Bra jobbtall, i alle fall på marginen, kunne vært et argument for sterkere dollar via effekten på vekst og pengepolitikk. Men så lett er det ikke. Dollaren har også en viss status som nødhavn, og da styrker den seg typisk i perioder med markedsuro og svekker seg i perioder med lavere skuldre og større risikovilje. Dette kan også gjelde hvis kilden til uro er USA selv.

Det er nok langt fra full risk on som preger markedene nå, selv om de takler USA-valget og en president som nøler med å medgi et nederlag helt fint. Til det er det for mye smitte, for lav vekst og for lang tid til en vaksine er utbredt. 

Men USA-valget har en annen side: Delt Kongress betyr fortsatt krangling om finanspolitiske stimulanser. Det betyr mindre budsjettunderskudd og mindre kortsiktig vekst, og mer behov for ekspansiv pengepolitikk. Og det er dollarnegativt.