Tror Norges Bank øker kronekjøp igjen i 2021

NORGES BANK FRA 1,6 MRD. TIL 0,5 MRD: Men i 2021 hever Norges Bank kronekjøpene til 1,6 millairder kroner dagen igjen, spår valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets. Foto: Eivind Yggeseth
Markedskommentarer

Norges Banks plutselige reduksjon av kronekjøp vil ikke svekke kronen, tror DNB Markets; andre krefter betyr mer.

Sentralbanken varslet mandag at daglige valutasalg senkes fra 1.600 millioner kroner til 500 millioner kroner.

Lavere overføringer fra Oljefondet «medfører at Norges Bank har mindre valuta å veksle enn tidligere lagt til grunn».

Norges Banks justering av kronekjøpene tilsier at den har kjøpt litt for mye hittil i år, og dermed gjør en justering, mener valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets. Basert på budsjettdokumentene venter hun kronekjøp for 1,6 milliarder kroner dagen igjen i 2021.

Kronen vil fortsatt drives av risikoviljen i finansmarkedene, tror hun. 

«Hvis risikostemningen holder seg positiv, vil NOK fortsatt være understøttet, etter vårt syn, til tross for kunngjøringen fra Norges Bank i morges om at NOK-kjøpene vil bli senket i resten av året,» skriver hun i sin ukesrapport.

Forrige uke styrket kronen seg til det sterkeste mot både euro og dollar siden begynnelsen av september. Mandag var kursene omtrent uendret på henholdsvis 10,70 og 9,00 kroner. Høyere oljepris er en indikasjon på at nyheter om vaksine har bedret stemningen, selv om aksjemarkedet sank litt forrige uke.

norges bank
dnb markets
ingvild borgen gjerde
kronen
Nyheter
Markedskommentarer