Dollarsmell har god støtte i rentedifferansen

KURSFALL: USAs avtroppende finansminister Steven Mnuchin med ektefelle og dollarsedler. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Fredag ettermiddag kostet en dollar 1,2250 euro, opp fra 1,17 euro i begynnelsen av november. Dollaren er på det svakeste siden våren 2018, da kursen var rundt 1,25 euro på det høyeste, og før det må vi tilbake til slutten av 2014 for å finne lignende kurser.

Dollaren kostet fredag også 8,58 kroner, én krone ned fra begynnelsen av november.

Hvor langt kan dollaren falle? Valutastrateg Kit Juckes i Société Générale liker å sammenligne dollarkursen med rentedifferansen mellom USA og Tyskland, nærmere bestemt dollarindeksen (en valutakurv) med forskjellen i femårige, statlige realrenter. 

«Korrelasjonen var utmerket i 2010–2012, brøt sammen i 2013–2014 da lavere periferispreader i europeiske obligasjoner suget penger inn i euroen, kom i spill igjen i 2015–2017 etter at ESB begynte med negative renter, og har i mangel på noe bedre ord vært uforutsigbar siden,» skriver han.

«Selv om den tyder på at dollaren vil falle mer for å reflektere det kraftige fallet i amerikanske realrenter sammenlignet med andre steder, har fallet siden slutten av mars vært svært dramatisk.»

Tekniske indikatorer tyder på at dollaren er oversolgt, ifølge Juckes, og taler for en periode for i det minste konsolidering snarere enn like kraftig fall som i det siste.