Fed bryr seg ikke om inflasjon (ennå)

VIKTIGSTE FAKTOR: Oppgangen i samlet USA-inflasjon i desember var drevet av dyrere bensin. Foto: NTB
Markedskommentarer

En dollar kostet 8,49 kroner onsdag ettermiddag, opp fra 8,42 kroner på morgenkvisten, men ned fra kurser mellom 8,50 og 8,54 kroner i europeisk handel tirsdag.

Amerikanske konsumpriser var 1,4 prosent høyere enn i desember 2019. Tallene var som ventet.

«Bak scenen er det imidlertid kraftig oppgang i råvarepriser, med mais og soyabønner opp 60 prosent på seks måneder, jernmalm er opp nesten 50 prosent og oljeprisene er opp over 30 prosent», påpeker valutastrateg Kit Juckes i Société Générale.

«Jeg tror realrenter betyr mer for valuta enn nominelle renter i en lavrenteverden, men det er bare sant dersom FOMC (kanskje ikke bare Jay Powell) gjør det klart at høyere total KPI ikke vil få dem til å revurdere sin forpliktelse til en lang periode med superlett politikk.»

Samlet KPI steg 0,4 prosent fra november til desember, men bare 0,1 prosent når mat og energi holdes utenfor. Nå som alle ser etter tegn på inflasjon, eller på at det ikke blir noe særlig inflasjon, var det sånn sett litt for alle i rapporten.

En euro kostet 1,2170 dollar onsdag ettermiddag. Den amerikanske valutaen er her i den sterke enden av de seneste ukenes intervall, tross sterkere tall fra industrien i eurosonen enn ventet.

kit juckes
societe generale
federal reserve
jerome powell
inflasjon
bensinpriser
Nyheter
Markedskommentarer