Powell avviser prat om Fed-exit

IKKE ENNÅ: Jerome Powell vil ikke at markedene skal bygge opp forventninger til mindre obligasjonskjøp nå. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Det er tungt i mange land, med smittebølger og muterte virus. Men hva om vaksinene blir rullet ut som de skal, og veksten etter hvert blir heftig? Da kan det være på tide for Federal Reserve å trappe ned sine obligasjonskjøp som nå er på 120 milliarder dollar i måneden.

Vent nå litt, sier sentralbanksjef Jerome Powell i Federal Reserve.

– Dette er ikke tiden for å snakke om exit, sa han under et websymposium med Princeton University torsdag, ifølge Reuters.

– En lærdom fra den globale finanskrisen er å være forsiktig med å avslutte for tidlig, og forresten også å snakke om exiten hele tiden... for markedene lytter.

Også kolleger av Powell i Fed har ymtet om at kjøpene kan bli redusert senere i år. Det kan ha bidratt til at dollaren ikke har fortsatt fallet fra slutten av fjoråret, men ligger et par prosent over bunnen.

– Økonomien er langt fra våre mål, understreker Powell, som vil bruke de pengepolitiske verktøyene til jobben virkelig er skikkelig gjort.

Fredag ettermiddag kostet en dollar 8,52 kroner, opp 6 øre fra dagen før og nær den sterkeste enden av kursintervallet siden begynnelsen av året. En euro kostet 1,2110 dollar, og så sterk sluttkurs har ikke dollaren hatt siden første halvdel av desember.