ESG-debutant skyter opp 30 prosent første handelsdag

Oslo Børs faller 0,83 prosent. ESG-debutant stiger 30 prosent første handelsdag og NRC-aksjen faller utenfor stupet.

SKYTER FART: Styreleder Dr. Ignace Van Meenen i MPC Energy Solutions kan se aksjen skyte fart første handelsdag.  Foto: MPC Energy Solutions
Markedskommentarer

Oslo Børs fortsetter nedturen utover dagen fredag. Ved lunsjtider faller hovedindeksen 0,83 prosent til 993,24 poeng. 

Et fat Nordsjøolje omsettes for 54,72 dollar, ned 2,6 prosent. WTI-oljen faller 2,5 prosent til 51,67 dollar.

I grønt

MPC Energy Solutions  har første handelsdag på børs i dag og får godt fotfeste ut av startblokkene. Selskapet mislyktes med å hente 100 millioner dollar i et kokende marked for grønne investeringer høsten 2019, men gjorde et nytt fremstøt mot børs mot slutten av 2020. 

Fornybarselskapet eier, utvikler og finansierer fornybarprosjekter hovedsakelig innen sol- og vindkraft over hele verden. I dag har selskapet syv prosjekter i drift, hvor de fleste er i Latin-Amerika og Karibia. 

Selskapet gjør det skarpt første handelsdag og stiger mer enn 30 prosent. 

Torsdag kveld meldte Borr Drilling   at selskapet ville hente inn 40 millioner dollar, men i en melding fredag morgen skriver styret i en oppdatering at det vil hente inn ytterligere 6 millioner dollar, tilsvarende i overkant av 50 millioner kroner, som følge av høy etterspørsel. Tegningskursen er satt til 7,17 kroner pr. aksje.

I tolvtiden fredag ble det også klart at Christen Sveaas' selskap Kistefos kjøper aksjer for 100 millioner kroner i emisjonen som ble gjennomført før børsåpning i dag. Han flagger med det over fem prosent i riggselskapet.

Resultatsesongen for fjerde kvartal på Oslo Børs er offisielt i gang, og Gjensidige Forsikring   åpner showet og melder om et resultat før skatt på 2.314 millioner kroner i fjerde kvartal 2020 mot 1.729 millioner kroner i samme kvartal året før. Analytikerne ventet et resultat før skatt på 1.741 millioner kroner.

Faller

Everfuel  har gjennomført en rettet emisjon hvor det ble utstedt 4,8 millioner aksjer til en kurs på 125 kroner stykket, og hentet med det 600 millioner kroner i bruttoproveny.

Aksjen faller 8,1 prosent til 127,64 kroner.

Torsdag kveld kom NRC Group  med en oppdatering for regnskapstallene for 2020. Selskapet forventer at inntektene for 2020 viser 6,45 milliarder kroner, mens EBITDA forventes å være omtrent 50 millioner kroner. 

Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets er skuffet over resultatvarselet fra og nedgraderer aksjen fra kjøp til selg samtidig som han kutter kursmålet fra 35 til 20 kroner. Analytikeren har tidligere beskrevet NRC Group som et underanalysert vekst-case. Det tror han ikke nå lenger.

– Det blir et skikkelig krakk i aksjen. En stor profit-warning, sier Mortensen til Finansavisen.

Aksjen stuper.