Euroen kan stige mot dollar tross resesjon

NEDSTENGNINGER I EUROPA: Nå er det resesjon i eurosonen, men veksten i 2021 blir høy, tror Goldman Sachs. Foto: NTB
Markedskommentarer

Europa merker den seneste nedturen mer enn USA. Eurosonen får fall i BNP i fjerde kvartal 2020 og første kvartal 2021, spår Goldman Sachs, og dermed innfris definisjonen til en resesjon.

Samtidig venter bankens økonomer at USA-veksten i de to kvartalene vil ha en årstakt på pluss 4,5 prosent. Det er også mer sannsynlig med finanspolitiske stimulanser som betyr noe i USA enn i eurosonen, og Goldman har oppjustert USA-veksten i 2021 med 2 prosentpoeng etter omvalget i Georgia som sikret demokratisk «clean sweep» i USA-valget.

Likevel spår banken at euroen vil styrke seg mot dollar, og det er det en trehodet begrunnelse for. For det første er Goldman fortsatt optimistisk til effekten av vaksiner og til både veksten i eurosonen i 2021 sett under ett (pluss 5,2 prosent) og i verden. Høyere global vekst vil prege også euro/dollar, tror Goldman. For det andre går gjerne euroen sterkere når veksten og råvarepriser stiger. For det tredje vil ESB trolig godta noe strammere finansielle forhold når veksten øker, og ikke kutte renten. 

Goldman venter at euro har steget til 1,28 dollar om tolv måneder, opp fra 1,2150 tirsdag ettermiddag. Euroen var tirsdag også opp ytterligere noen øre til 10,38 kroner.