Kronefall før Norges Bank-info om kronekjøp

GIR BESKJED FØR HELGEN: Hvor mye vil sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank kjøpe av kroner i februar? Foto: Are Haram
Markedskommentarer

Kronen lå onsdag ettermiddag på 10,49 mot euro. Kronesvekkelsen fra toppen forrige uke, da én euro bare kostet litt over 10,20 kroner, fortsetter dermed. 

I og med nedstengningen på det sentrale østlandsområdet er kanskje ikke ledighetstallene for november (AKU) og detaljhandelstallene for desember torsdag de aller mest interessante. DNB venter 5,2 prosent ledighet, uendret fra oktober, og at månedsveksten i detaljhandelen faller fra 2,9 prosent til 0,5 prosent.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB er mer interessert i hva Norges Bank varsler om valutakjøp fredag.

«Vi regner med å se at kjøpene vil stige betydelig i år, ettersom statsbudsjettet peker på et behov for at 430 milliarder kroner, eller 1,9–2,0 milliarder kroner dagen, blir kjøpt etter våre beregninger,» skriver han.

I januar har valutasalgene vært på 800 millioner kroner dagen. I februar vil Norges Bank kjøpe 1,4 milliarder hver dag, spår DNB, med risiko på oppsiden. Disse kjøpene er ikke nok til å styrke kronen hvis andre drivere er NOK-negative, understreker Østnor, men regner dem som klart positive i og for seg. Eventuelt betydelig større kjøp vil imidlertid finne sted under forhold med dårligere utsikter og lavere risikovilje, som er kronenegativt.