Du er tomsing om du kjøper GameStop nå

Den rørende historien om småaksjonærene i GameStop-aksjen handler egentlig om naive småinvestorer som vil ende opp med å gi pengene sine til nettopp Wall Street.

HIMMELFERD: GameStop bruker passende nok slagordet: Power to the players. Foto: BLOOMBERG
Markedskommentarer

Historien om de 6,9 millioner medlemmene på tråden «WallStreetBets», og deres idé om å kjøpe aksjer i selskapet GameStop, blir fremstilt som en David mot Goliat-historie, men fakta ødelegger den rørende historien.

ARTIKKELFORFATTER: Robert Næss, forvalter i Nordea. Foto: Iván Kverme

1. Det er få shortere i GameStop

I fjor sommer var det mange som shortet aksjen, men allerede i oktober kom volumet ned på normale nivåer. Nå utgjør antall shortede aksjer kun to dagers omsetning. Det er lite, og blant de 3.000 største aksjene i USA havner GameStop blant de 15 prosent minst shortede aksjene.

2. Det dreier seg ikke om David

I de siste tjue dagene er det blitt omsatt aksjer for fem milliarder kroner pr. dag i GameStop. Det tilsvarer at hver av de som følger gruppen på Reddit har handlet for 15.000 kroner i denne perioden. Det virker usannsynlig. Husk at det var 2,1 millioner som hadde meldt seg på Facebook-gruppen «Vi skal Storme Area 51», men at det bare var noen hundre som møtte opp. En stor del av dem som handler GameStop-aksjen er nok tradere og hedgefond som bruker denne typen grupper som en katalysator for tradingideer. Aksjonæroversikten støtter også dette. Investoren Ryan Cohen, som ble mangemilliardær da han solgte seg ut av selskapet Chewy og puttet pengene i Apple, er den som har kjøpt mest aksjer det siste halvåret. På andreplass kommer hedgefondet Senvest Management.

3. Shorterne gjør en god jobb for samfunnet

Det er lett å tro at det er selskap med høy risiko, og gjerne mye gjeld, som blir mest shortet. Det er ikke tilfelle. Det er faktisk liten sammenheng mellom fundamentale faktorer og shorting. Noe av shortingen brukes for å kunne lage derivater, mens den andre delen er utført av investorer som mener at en aksje er for høyt priset. Status for de største børsnoterte selskapene i dag viser liten økning for dyre aksjer, mens det faktisk er mindre shortinteresse for selskap med mye gjeld. Det viser at shorting ikke bare blir brukt for å knuse svake selskap.

Antall dager med shortinteresse (SI)

VerdsettelseShortinteresseRisikoShortinteresseGjeldShortinteresse
P/E < 155Lav5Ingen7
P/e 15-255Medium6Lite5
P/E 25-505Høy6Betydelig5
50"}">P/E > 5064. Du er en tomsing hvis du kjøper GameStop nå

Aksjen har en verdi i dag på nesten 200 milliarder kroner, selv om GameStop tapte 1 milliard kroner det siste året og det er usikkert om det greier å bli lønnsomt igjen. For fem år siden tjente det 3–4 milliarder kroner og utsiktene var da gode. På det tidspunktet var verdien av selskapet en tiendedel av i dag. Så de som kjøper aksjen i dag for å ramme Wall Street er noen tomsinger, da de faktisk vil ende opp med å gi pengene sine til spekulanter som er smartere enn de selv.

5. GameStop er ikke alene

Det er rekordmange aksjer i verden som prises på luft. Noen av disse vil lykkes i å tjene penger og kan bli den nye Apple eller Google. Men historien viser at de fleste vil mislykkes.

I Norge har vi sett en 18-dobling av selskap som er verdt mer enn 1 milliard kroner samtidig som de er uvanlig høyt priset (Pris/Salg >10). På verdensbasis hadde vi to tusen sånne selskap for vel to år siden, og nå er det over åtte tusen.

Selskap med høy prising

Antall selskap med en verdi over 1 milliard kroner og samtidig en svært høy verdsettelse:

-2018I dag
Verden20058542
Norge844

Er det mulig å tjene på dette?

I pyramidespill er det de som er først inne som tjener penger, mens de andre taper. Slik er det også med aksjer som GameStop. Hvis du skal inn i disse aksjene, må du selv gjøre analyser for å finne ut hvilke som kan bli populære. Det kan gjøres ved å analysere aktiviteten i nettforum eller ved å følge med på handelsmønsteret i populære aksjer. Men det er en farlig strategi, da de fleste av disse aksjene vil kollapse på sikt. Det er derfor viktig å være kortsiktig og selge seg ut etter planen, selv om aksjekursen skulle gå feil vei. For min del velger jeg å studere fenomenet fremfor å putte penger der. Jeg er blant de som fortsatt tror at et selskap må tjene penger over tid for å kunne gi eierne sine avkastning.