Rask bedring i oljemarkedet

Mens massevaksinering gir håp om en rask innhenting i oljeetterspørselen, skaper lave temperaturer i Texas begrensninger på tilbudssiden.

UTE AV DRIFT: Frosne rørledninger og strømavbrudd medfører at de sydlige amerikanske delstatene produserer 2 millioner fat per dag mindre enn vanlig. Bildet er fra et felt i Texas. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Oljeprisen fortsatte å stige på tirsdag. Ved ett-tiden kostet Brentversjonen 65,58 dollar fatet, 0,5 prosent mer enn mandagens sluttnotering. Prisen er opp med 27 prosent siden årsskiftet og høyere enn noen gang siden januar i fjor.

Økningen i de seneste to ukene skyldes delvis at uvanlig kaldt vær i delstaten Texas har begrenset USAs produksjon. Frosne rørledninger og strømavbrudd gjør at utvinningen av skiferolje i den sydlige delen av landet er rundt 2 millioner fat per dag (fpd) under normalen, og det kan ta over to uker før volumene henter seg inn.

I uken som ble avsluttet 12. februar var den samlede amerikanske oljeproduksjonen bare 10,8 millioner fpd, mot 11,0 millioner fpd i den foregående uken. Nivået var dessuten lavere enn noen gang siden tidlig i november i fjor.

Goldman Sachs regner med at oljeprisens opptrend vil vedvare. Banken hevet i forrige uke sitt prisestimat for årets andre og tredje kvartal med 10 dollar, til henholdsvis 70 og 75 dollar fatet for Brent råolje. Analytikerne pekte på fallende oljelagre, høyere kostnader på upstream-siden, samt økt interesse for olje blant spekulantene.

Morgan Stanley tror Brentprisen vil nå 70 dollar fatet først i tredje kvartal. I likhet med Goldman, ser finansgiganten en sterk bedring i oljemarkedet – ikke minst som følge av muligheter for langt høyere etterspørsel, idet vi legger Covid-pandemien bak oss. Særlig skaper massevaksineringen håp om en rask innhenting senere i år.

Global statistikk viser at et syvdagers snitt for antallet nye coronadiagnoserte er mer enn halvert fra toppen den 11. januar. Samtidig har antallet som hver dag dør med viruset i kroppen stupt fra 17.448 til 9.438. EUs tall for en rekke land bekrefter at det er snakk om en reell bedring: For hele området er den samlede dødeligheten nå litt under «pandemi»-nivåer og raskt på vei mot normalen for denne tiden av året. Blant enkeltlandene opererer bare Portugal og England med mye høyere dødelighet enn vanlig.

For øvrig medførte tirsdagens oljeprisløft at norske energiaksjer trosset det generelle børsfallet. Energiindeksen på Oslo Børs var ved ett-tiden opp med 1,6 prosent, mens oljeservice-versjonen la på seg 1,7 prosent. Sistnevnte har skutt opp med over 16 prosent, bare i den seneste måneden.