Powell og kvartalstall preger børsene

Jerome Powells uttalelser bedret stemningen på Wall Street, men i Europa talte overraskende svake tall fra Bayer og Anheuser-Busch mer.

PANDEMIEN RAMMET TOPPLINJEN: Bayer klarte ikke å øke sine inntekter i 2020, delvis fordi Covid-19 førte til at behandling av andre sykdommer ble utsatt. Bildet er fra et av konsernets tyske laboratorier. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Fed-sjef Jerome Powell klarte nok en gang å løfte stemningen på Wall Street, der et børsfall tidlig på onsdag ble snudd til en opptur på rundt 1 prosent for de store børsindeksene. Sentralbanksjefen erklærte at den amerikanske økonomien vil få en sterk rekyl senere i år, men at pengepolitikk likevel ikke vil strammes inn med det første.

Dermed var alt duket for en «risk on»-holdning blant investorene. Småspekulantene skapte en ny «short-skvis» i GameStop, som fikk et kursløft på 104 prosent. Aksjen åpnet opp med ytterligere 40 prosent på torsdag. En annen luftig priset aksje, Tesla, steg med over 6 prosent på onsdag, men her pekte pilene nedover den følgende dagen.

I Europa fortsatte resultatsesongen å påvirke markedet. Bayers aksjekurs sank med over 4 prosent, etter at farmasigiganten meldte om et underskudd på 10,5 milliarder euro i 2020. Tapet skyldes hovedsakelig en rekke amerikanske søksmål, der ugressmiddelet Roundup anklages for å forårsake kreft. Inntektene var derimot uendrede fra 2019, justert for valutaendringer. Ledelsen påpekte av Covid-19 svekket omsetningen av Bayers legemidler, ettersom behandling av andre sykdommer ble utsatt.

Også bryggerikjempen Anheuser-Busch presenterte et ferskt regnskap. Aksjekursen var ned med nesten 6 prosent, som følge av at inntjeningen i fjerde kvartal ble 13 prosent lavere enn ventet. Topplinjen overrasket imidlertid positivt, og selskapet tror 2021 blir bedre.