Covid-håp og kvartalstall løfter flere aksjer

Fallende Covid-tall hevet Carnival- og IAG-kursene, mens uventet sterke kvartalsrapporter ga Berkshire Hathaway og Under Armour vind i seilene.

MED OVERRASKENDE LØNNSOMHET: En Under Armour-butikk i Shanghai. Selskapet la på mandag frem overraskende sterke topp- og bunnlinjetall for fjerde kvartal. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Cruiseoperatøren Carnival var en av mandagens europeiske børsvinnere, med et kursløft på 5 prosent. Også British Airways-eieren IAG gjorde det bra, med en daglig avkastning på over 6 prosent. Massevaksinering og forventninger om økt reiseaktivitet bidro til utviklingen. Et syvdagers snitt over antallet nye coronadiagnoser falt på søndag, for første gang siden 20. februar. Et tilsvarende snitt for antallet coronarelaterte dødsfall var lavere enn noen gang siden 14. november i fjor.

På USA-børsen åpnet Berkshire Hathaway-aksjen 3 prosent høyere. Buffett-konsernet slo analytikernes snittestimat for inntjeningen i fjerde kvartal med 42 prosent. I tillegg ble det kjent at Berkshire Hathaway i fjor kjøpte tilbake egne aksjer for nesten 25 milliarder dollar. I sin populære årsberetning frarådet Buffett å kjøpe obligasjoner, samtidig som han anbefalte å satse på amerikanske aksjer.

Også Under Armour, som produserer sportsklær og -utstyr, presenterte sitt regnskap for fjerde kvartal. Topplinjen ble overraskende sterk, hovedsakelig som følge av at nettsalget skjøt opp med 25 prosent fra samme periode året før. I tillegg meldte ledelsen om en inntjening på 12 cent per aksje, mens analytikerne hadde regnet med et underskudd på 7 cent. Lønnsomheten skyldtes delvis at kostnadene ble redusert med mer enn ventet. Under Armour opplyste dessuten at årets omsetning ligger an til å øke med 8-9 prosent. Også her var kursløftet på 3 prosent, kort tid etter at USA-børsene åpnet.

For øvrig var kinesiske Nio nær 7 prosent høyere enn fredagens sluttnotering. Selskapet meldte at det skal vokse i utlandet og senere i år lansere sine elbiler i det europeiske markedet. Resten av verden står for tur i 2022.