Elbilprodusent får juling

Nio-kursen stupte, etter at selskapet la frem skuffende tall. Zoom Video gjorde det derimot overraskende bra og fikk et kraftig kursløft.

PROBLEMER I FORSYNINGSKJEDEN: Den kinesiske elbilprodusenten Nio varslet om begrenset produksjon i inneværende kvartal. Bildet viser selskapets ES8-modell. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Nios aksjekurs var ned med nesten 8 prosent, kort tid etter at New York-børsen åpnet på tirsdag. Den kinesiske elbilprodusenten opplyste sent på mandag at underskuddet i fjerde kvartal ble over dobbelt så stort som analytikernes medianestimat. Selskapet advarte samtidig at mangel på halvledere og batterier vil begrense produksjonen og dermed svekke omsetningen i det inneværende kvartalet.

Også Zoom Video, som hittil har tjent rått på coronakrisen, la frem et nytt regnskap mandag kveld. I fjerde kvartal ble inntjeningen pr. aksje 1,22 dollar, mot ventet 79 cent. Også topplinjen ble betydelig bedre enn ekspertene hadde sett for seg, og dessuten spår ledelsen at  første kvartal blir bra. Bruken av Zoom ventes å holde seg høy, selv etter at pandemien er over. Selskapets aksjekurs skjøt umiddelbart opp med nesten 8 prosent, da New York-børsen åpnet, men en halv time senere var oppgangen redusert til rundt 4 prosent.

Et tredje konsern, den amerikanske legemiddelprodusenten Novavax, leverte svært skuffende tall for fjerde kvartal. På den positive siden kan selskapets covid-vaksine være klar for bruk i USA allerede i mai, ifølge ledelsen. Det hjalp ikke. Aksjekursen stupte likevel med over 10 prosent.

I vår del av verden var bankene BNP Paribas og Standard Chartered blant børsvinnerne, med kursløft på 3-4 prosent. Høyere lange renter i Europa bidro trolig til utviklingen. Banksektoren er blant de få som gjerne opplever bedre lønnsomhet i perioder med renteoppgang.