ESB kan bli nødt til å kjøpe mer

HVA SIER HUN OM LANGRENTEN? ESB sjef Christine Lagarde letter trolig litt på sløret torsdag. Foto: NTB
Markedskommentarer

Det er lave forventninger til nye stimulanser under Den europeiske sentralbankens rentemøte kommende torsdag. Men ESB kan etter hvert bli nødt til å trappe opp sine aktivakjøp, mener Pimco-forvalter Konstantin Veit.

«President Lagardes kommentarer vil sannsynligvis fokusere på ESBs reaksjonsfunksjon på stigende obligasjonsrenter og deres innvirkning på realøkonomien i lys av fortsatt skjøre økonomiske utsikter,» skriver Pimco.

«Vi venter at ESB understreker sin forpliktelse til å opprettholde 'gunstige' ('favourable') finansieringsforhold og om nødvendig bruke aktivakjøp under pandemikriseprogrammet (PEPP), på linje med sitt rammeverk for løs kontroll over yieldkurven (LYCC), til å støtte opp ord med handling.» 

Problemet er at ESB ikke er så veldig tydelig på hva slags langrenter den ønsker seg, mener Veit. Men jo tydeligere ESB er, enten i ord eller handling, jo mindre aktiva blir det faktisk nødvendig å kjøpe selv.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets venter ikke nye tiltak fra ESB nå, men mener sentralbanken kan gi klarere guiding om hvordan den følger utviklingen i finansielle forhold.

Kronen var mandag nede på 10,15 på det sterkeste mot euro, nivåer ikke sett siden 25. februar i fjor, altså noen uker før coronanedstengningen.