Har eurosonen begynt veksten?

Rører på seg: Og i andre kvartal kommer veksten, tror Danske Bank. Foto: NTB
Markedskommentarer

Eurosonen er langt bak i feltet, også i rekylen etter vinterens smitterunder. IMFs prognoser tirsdag viste at man måtte til Midt-Østen for å finne en region med svakere vekstutsikter for 2021 og 2022.

Den tredje smittebølgen har gitt nye nedstenginger også i eurosonen. Til tross for dette, holder tilliten seg greit oppe både blant husholdninger og bedrifter, skriver Danske Bank i sin Euro Area Macro Monitor. Blant annet er tysk industri-PMI oppe i 66,6, som er høyeste notering noensinne.

Tjenestesektoren sliter mer, men PMI samlet for både industri og tjenester for eurosonen er oppe i 53,2. Dette er høyeste nivå siden september. Det tyder på at et forsiktig oppsving begynte i slutten av første kvartal, skriver Danske Bank.

Med relativt høy og økende tillit bør det bety et klart oppsving gjennom andre kvartal, i takt med spredning av vaksinene og reduserte smitteverntiltak.

Danske Bank tror imidlertid at industrien vil miste litt fart de kommende månedene, mye på grunn av svakere vekst i Kina.

Danske Bank tror nå på en BNP-vekst på 4,4 prosent i år og 4,1 prosent neste år. Dette er litt sterkere i 2022 enn IMF anslår.