Opptur for «gjenåpningsaksjer»

Cruiseoperatører og flyselskaper var blant onsdagens børsvinnere, idet stadig flere myndigheter legger frem planer om å gjenåpne sine økonomier.

AKSJEKURSEN STIGER: Carnival-skipet Costa Pacifica ved Civitavecchia-havnen nær Roma. Sektoren planlegger å gjenoppta virksomheten i juli. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Carnival-kursen var opp med over 5 prosent onsdag ettermiddag, etter at cruiseoperatøren meldte at alle reiser fra amerikanske havner er innstilt frem til utgangen av juni. Datterselskapet Seabourn, som fokuserer på luksussegmentet, har dessuten fått tillatelse fra Hellas til å gjenstarte virksomheten fra 1. juli. Carnivals skip har nå vært ute av drift i over et år, som følge av Covid-19.

Også andre «gjenåpningsaksjer» gjorde det bra. Flere delstater og land legger nå frem planer om å fjerne de fleste av sine Covid-restriksjoner i løpet av de neste månedene. Blant annet opplyste California at delstatens økonomi skal åpnes den 15. juni.

Carnival-rivalen Norwegian Cruise Line fikk en kursoppgang på nesten 6 prosent, kort tid etter at New York-børsen åpnet på onsdag. I tillegg steg flere av flyselskapsaksjene. Blant annet økte United Airlines-kursen med nær 3 prosent.

I finanssektoren pekte pilene oppover for kortselskapene Visa og American Express, som tjener på økt internasjonal reiseaktivitet. Begge aksjene inngår i Dow Jones-indeksen og fikk kursløft på rundt 1 prosent.

Gruvegiganten Freeport-McMoRan var i en periode den største taperen i S&P 500-indeksen, med et fall på godt over 2 prosent onsdag ettermiddag. Konsernet får nesten 80 prosent av sine inntekter fra salg av kobber, og ble følgelig rammet av at metallets pris sank betydelig.