Avkastningen opp i røyk

Tobakkselskapene BAT, Imperial Brands og Altria fikk juling på børsen på tirsdag, som følge av mulige nye nikotinregler i USA.

FORTSATT HELSEFARLIGE: USA vurderer angivelig nye regler for å senke nikotininnholdet i sigaretter. Bildet viser noen av Phillip Morris' tobakkprodukter. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Tobakksprodusentene British American Tobacco, Imperial Brands og Altria fikk alle kursfall på 7–8 prosent på tirsdag. Nedturen skyldtes en artikkel i Wall Street Journal, som hevder at USAs myndigheter kan komme til å kreve en reduksjon i sigaretters nikotininnhold – til et punkt hvor de ikke lenger er avhengighetsskapende. Hvert år knyttes rundt 400.000 amerikanske dødsfall til tobakksrøyking.

For øvrig la flere store selskaper frem sine tall for første kvartal. Procter & Gamble slo analytikernes inntjeningsestimat med 6 prosent, mens topplinjen ble rundt 1 prosent bedre enn ventet. Det globale forbruksvarekonsernet opprettholdt sine prognoser for hele 2021, som blant annet omfatter en salgsvekst på 5–6 prosent og en inntjeningsvekst på 8–10 prosent. Aksjekursen var uansett tilnærmet uendret, kort tid etter at New York-børsen åpnet.

En annen amerikansk gigant, IBM, presenterte sitt ferskeste regnskap etter at børsen hadde stengt på mandag. Som i P&Gs tilfelle overrasket både inntektene og lønnsomheten positivt, og på tirsdag skjøt aksjekursen raskt opp med 4 prosent.

I farmasisektoren ble Johnson & Johnson over 1 prosent mer verdt. Selskapet, som blant annet selger en covid-vaksine, leverte uventet sterke topp- og bunnlinjer i første kvartal. Ledelsen justerte dessuten sin inntjeningsprognose for 2021 fra 9,40–9,60 dollar pr. aksje til 9,42–9,57 dollar pr. aksje.

Den store børsvinneren i USA var imidlertid Kansas City Southern. Jernbaneselskapet mottok et bud på nesten 34 milliarder dollar fra Canadian National, noe som sendte aksjekursen opp med 16 prosent. Budet var 27 prosent over mandagens sluttnotering og trumfet et oppkjøpsforsøk fra rivalen Canadian Pacific.