Sveitsisk finansgigant filleristes

Credit Suisse-kursen stupte, som følge av uventet store tap i første kvartal. Nestle og tre amerikanske flyselskaper overrasket derimot positivt.

DUMMET SEG UT: Credit Suisse maktet i første kvartal å tape flere milliarder franc på sin eksponering mot Greensill Capital og forvalteren Archegos. Bildet viser bankens hovedkontor i Zürich. Foto: Bloomberg
Markedskommentarer

Finansgeniene i Credit Suisse beviste i første kvartal akkurat hvor elendige de er til å styre risiko. Lenge før torsdagens kvartalsrapport ble lagt frem, var investorene fullt klar over milliardtap på bankens eksponering mot Archegos og Greensill Capital. Fasiten viste seg imidlertid å være enda verre enn fryktet: Underskuddet ble på 252 millioner sveitsiske franc, og ytterligere avskrivninger kommer i andre kvartal. Dessuten skal det hentes inn 1,7 milliarder franc i ny kapital. Investorene reagerte ved å senke aksjekursen med over 3 prosent.

Også Renault slet, med et kursfall på rundt 2 prosent. Den franske bilprodusentens inntekter krympet med 1,1 prosent i første kvartal, delvis som følge av mangel på halvledere.

Nestle kunne derimot vise til sin sterkeste omsetningsvekst på et tiår. Justert for oppkjøp og fisjoner bedret topplinjen seg med 7,7 prosent fra samme periode i fjor. Konsernets markedsverdi økte med 3 prosent i løpet av torsdagen.

I USA presenterte American Airlines sitt ferske regnskap til et publikum som etter hvert er blitt godt vant til covid-relaterte underskudd. Analytikerne ventet et tap på 4,32 dollar pr. aksje, mens fasiten ble på 4,31 dollar. Ledelsen tilføyde at driften ved utgangen av mars begynte å generere positive kontantstrømmer. Aksjekursen svekket seg likevel med over 1 prosent, da New York-børsen åpnet på torsdag.

Også et par andre amerikanske flyselskaper, Alaska Air og Southwest Airlines, meldte om overraskende små tap. Deres aksjekurser var ved firetiden på torsdag opp med henholdsvis 1,5 og 2,9 prosent.