Kronen kan gå sterkere mot euro enn mot dollar

KRONEN FØLSOM: Hvis Federal Reserve og Jerome Powell trapper ned obligasjonskjøp, kan den norske kronen komme under press nedover mot den amerikanske valutaen. Foto: NTB
Markedskommentarer

Kronen svekket seg siden forut for rentemøtene i Federal Reserve og Norges Bank forrige uke, formodentlig drevet mer av en skarpere tone i Federal Reserve enn av det som jo var en skarpere tone også fra Norges Bank.

Men de siste dagene har kronen styrket seg igjen, slik at kursen er blitt mer middels. Dollaren har falt til 8,49 kroner fredag ettermiddag fra 8,65 kroner forrige fredag, men den amerikanske valutaen er fortsatt sterkere enn kursen på 8,32 kroner 15. juni. Euroen har likeledes falt til 10,14 fra 10,30 kroner mellom samme tidsrom, men var på 10,09 kroner 15. juni.

I Barclays' valutaprognoser denne uken spås kronen som en av de sterkeste valutaene. Renteheving i september burde sende euroen ned i 9,90 innen nyttår, spår banken. Dessuten burde fortsatt reflasjon og høyere oljepris styrke kronen mot svenskekronen. 

Men se opp: NOK er blant de mest følsomme for femårige USA-renter, ifølge Barclays, så nedtrapping fra Fed kan presse kronen ned mot dollar.

Eller som Mark Jolley skrev da han i april 2004 sluttet med en daglig markedskommentar i Deutsche Bank i Sydney fordi han flyttet til en annen stilling i banken i Hongkong:

«Vel, farvel og nyt markedene. Det er aldri lett. Vær forsiktig med USD den nærmeste tiden. Den kan bli sterkere enn du tror.»