<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonstall reverserte børsrekylen

USAs uventet høye konsumprisvekst sendte de internasjonale børsene hodestups torsdag, selv om flere selskaper presenterte imponerende tall for tredje kvartal.

Publisert 13. okt. 2022 kl. 19.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 314 ord
TAPER INFLASJONSKAMPEN: Jerome Powell har hevet USAs styringsrente med 3 prosentpoeng, men landets konsumprisvekst er fremdeles skyhøy. Foto: Bloomberg

De fleste europeiske og amerikanske børsindeksene var opp ved totiden torsdag. Ferske inflasjonstall fra USA reverserte imidlertid rekylen, og ved firetiden var aksjemarkedene 1-3 prosent lavere. Den månedlige konsumprisveksten i september ble på 0,4 prosent, 0,1 prosentpoeng mer enn konsensusestimatet. Også den årlige kjerneinflasjonen på 6,6 prosent skuffet, i tillegg til å være høyere enn noen gang siden august 1982.

I vår del av verden er situasjonen enda mer prekær. Torsdag meldte Tyskland at den årlige konsumprisveksten klatret til 10,0 prosent i september, mens den månedlige oppgangen ble på 1,9 prosent. Sistnevnte var en rekord siden Øst- og Vest-Europe ble slått sammen på 1990-tallet. For øvrig er varer i tyske butikker nå 17,2 prosent dyrere enn for et år siden.

Det var imidlertid lyspunkter blant enkeltaksjene. For eksempel la Delta Air Lines frem overraskende sterke tall for tredje kvartal. Det amerikanske flyselskapet synes dessuten at utsiktene for årets siste tre måneder er gode, idet etterspørselen etter flyreiser fortsetter å hente seg inn. Aksjekursen var torsdag ettermiddag opp med 3 prosent.

Også Walgreens fikk et kursløft på 3 prosent. Apotekkjedens topp- og bunnlinje overrasket positivt, og ledelsen oppjusterte sine langsiktige omsetningsmål.

Videre kom det hyggelige nyheter fra Victoria's Secret. Selskapet, som er best kjent for sitt undertøy, fortalte at omsetningen og lønnsomheten i fjerde kvartal trolig blir i den øvre enden av et tidligere nevnt intervall. Aksjen la på seg 2 prosent.

Applied Materials senket derimot sin inntektsprognose for fjerde kvartal. Ledelsen skyldte på nye lover som skal forhindre amerikansk brikkeeksport til Kina. Konsernet, som lager utstyr for tilvirkning av denne typen elektroniske komponenter, fikk et kursfall på godt over 3 prosent.

For øvrig steg pundkursen og verdien av britiske obligasjoner som følge av rykter om at Storbritannias regjering vraker sine planer om å gjennomføre kraftige skattelettelser. Frykt for budsjettunderskudd og enda mer statsgjeld sendte nylig renten på tiårige «gilts» til mer enn 4,6 prosent og skapte problemer for girede pensjonsfond.