Det ble onsdag kjent at Storbritannias årlige konsumprisvekst i september klatret tilbake til 10,1 prosent, det høyeste nivået på 40 år. Tallet var opp med 0,2 prosentpoeng fra august og 0,1 prosentpoeng mer enn ventet, men det samme som i juli.
Hittil i år har Bank of Englands hevet styringsrenten med 2 prosentpoeng, mens inflasjonen er opp med 4,7 prosentpoeng. Renten på tiårige britiske statsobligasjoner var onsdag ettermiddag rundt 4 prosent, også det milelangt under inflasjonstakten. Storbritannias sentralbank kan imidlertid bidra til høyere realrenter, dersom den gjennomfører sin plan om å selge rentepapirer fra og med 1. november. Den har hittil nølt med å gjøre dette, ettersom grepet vil skape problemer for en del girede investorer.
Også i USA er de lange rentene på vei opp. Onsdag ettermiddag betalte den tiårige versjonen opptil 4,12 prosent, mer enn noen gang siden sommeren 2008. Renteoppgangen bidro til å svekke de amerikanske børsindeksene, og ved firetiden var S&P 500-indeksen ned med 0,5 prosent.
Netflix gjorde det imidlertid utmerket, etter at selskapet la frem overraskende sterke topp- og bunnlinjetall for tredje kvartal. Strømmetjenesten fikk mer enn 2,4 millioner nye abonnementer, mens analytikerne hadde ventet 1 million. Aksjekursen steg med 15 prosent.
For øvrig begynner årets dramatiske renteoppgang å gi seg utslag i langt større risiko for mislighold blant belånte bedrifter. Statistikk fra St. Louis Fed viser at rentepåslaget for amerikanske obligasjoner ratet CCC eller lavere i det seneste året har bykset fra 6,5 til 12,5 prosentpoeng. Vi så den samme utviklingen i perioden juli 2007 til mars 2008, rett før den globale finanskrisen startet.
Her er det snakk om de aller mest risikable obligasjonene, segmentet som mest sannsynlig vil få betalingsproblemer. For lån med høyere kredittkvalitet, for eksempel med en B-rating, har rentepåslaget siden nyttår vokst med mer beskjedne 1,6 prosentpoeng.