<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vill volatilitet i finanssektoren

Credit Suisse-aksjen stupte 14 prosent torsdag, mens Danske Bank steg 12 prosent. Også Meta-kursen beveget seg dramatisk.

Publisert 27. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 359 ord
SVINDYR ØSTEUROPA-SATSING: Danske Bank sliter fortsatt med konsekvensene av mistenkelige transaksjoner gjennomført i Estland i perioden 2007-2015. Foto: Bloomberg

Credit Suisse har vært mye omtalt i den seneste tiden, og nyhetene er sjelden gode. Bankens kursfall fortsatte ufortrødent torsdag, da det ble kjent at den tapte 4 milliarder sveitsiske franc i tredje kvartal. Underskuddet var mer enn syv ganger så stort som ventet, men inkluderer 3,7 milliarder franc i nedskrivninger som følge av strategisk restrukturering. Ledelsens utsikter og planer imponerte uansett ikke, og aksjen falt 14 prosent.

Danske Banks aksjonærer hadde derimot grunn til å juble. En melding om at hvitvaskingsskandalen i Estland trolig vil resultere i kostnader på «bare» 15,5 milliarder danske kroner løftet aksjekursen med 12 prosent.

I USA gikk det riktig ille med Meta Platforms, som ved firetiden var ned med 23 prosent. Nettgiganten slo analytikernes topplinjeestimat, men uventet høye kostnader, delvis knyttet til utvikling av «Metaverset», svekket lønnsomheten. Årets kursfall på mer enn 70 prosent innebærer at toppsjef Mark Zuckeberg har falt til en 29. plass på Bloombergs liste over verdens rikeste. Sist nyttår var han nummer seks, og hans formue har siden krympet med et beløp tilsvarende rundt 900 milliarder kroner – godt over halvparten av et norsk statsbudsjett.

FORMUEN FORDUFTER: Denne karen har hittil i år tapt mer enn et halvt norsk statsbudsjett. Foto: Bloomberg

Man skulle tro Northrop Grumman ville gjøre det langt bedre, gitt årets opprustning og stadig verre konflikt i Ukraina. Den amerikanske våpenprodusenten sliter imidlertid med kostnadsinflasjon samt «utfordringer i forsyningskjeden», og torsdag ble prognosen for årets salg og nettoresultat senket til den nedre delen av et tidligere gitt intervall. I tillegg bommet selskapet på analytikernes estimater for topp- og bunnlinjen i tredje kvartal. Aksjen åpnet kraftig ned, men var ved firetiden rundt 1 prosent lavere.

For øvrig er det verdt å følge med hva som skjer på coronafronten. I Tyskland, EUs største økonomi, ligger et syvdagerssnitt for antallet nye smittede på 65.164. Det er mer enn noen gang i 2020 og 2021, da viruset førte til omfattende nedstengninger og økonomisk kollaps. Antallet daglige dødsfall, 156, er riktig nok 77 mindre enn toppen under den første smittebølgen våren 2020. Her i landet dør det i snitt åtte personer daglig med coronasmitte, like mange som på det aller meste i 2020 og to færre enn fjorårets maksimum.