<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blodbadet fortsetter i teknologisektoren

Lyft, Take-Two Interactive og Tripadvisor stupte i tirsdagens børshandel, mens gullsmedkjeden Pandora var blant vinnerne i Europa.

Publisert 8. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
SKUFFER INVESTORENE: Overraksende svake tall for tredje kvartal bidro til å sende Lyft-aksjen hodestups tirsdag. Foto: Bloomberg

Tirsdag fokuserte Europa og USAs investorer hovedsakelig på det amerikanske mellomvalget. Hvem som går av med seieren kan påvirke utviklingen i flere sektorer – og kanskje særlig olje- og gasselskapene.

Markedet reagerte imidlertid også på en rekke selskapsspesifikke nyheter. Lyfts aksjekurs var ved firetiden ned med 19 prosent som følge av regnskapet som ble publisert mandag kveld. Uber-rivalens inntekter og inntjening bommet på analytikernes snittestimat, og dessuten skuffet antallet passasjerer. Lyft forsøker nå å få opp lønnsomheten, og i forrige uke lovte ledelsen at 13 prosent av de ansatte skal sparkes. Siden nyttår har nesten tre firedeler av selskapets børsverdi forduftet.

Også spillprodusenten Take-Two Interactive og Tripadvisor gjorde det elendig, med kursfall på henholdsvis 13 og 20 prosent. Ingen av dem klarte å innfri meglerhusenes forventninger i tredje kvartal. Videre varslet Take-Two at utsiktene for både den inneværende perioden og tidlig neste år er verre enn tidligere antatt.

Danske Pandora ga derimot grunn til jubel. Gullsmedkjeden meldte om overraskende sterke topp- og bunnlinjetall i tredje kvartal og ser ingen endring i kjøpernes adferd som følge av økt inflasjon. Omsetningen i USA er imidlertid svekket i forhold til samme periode i fjor, da husholdningene strødde om seg med «stimulanspenger». Pandoras aksjekurs var tirsdag ettermiddag opp med 8 prosent.

For øvrig estimerte Ifo Institute at skyhøye olje- og gasspriser i år vil svekke Tysklands inflasjonsjusterte inntekter med 64 milliarder euro, rundt 1,8 prosent av landets BNP. Tallet for 2021 var mer enn 35 milliarder dollar, eller cirka 1 prosent av nasjonalproduktet, og neste år blir det snakk om ytterligere 9 milliarder euro i tap.