<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amerikanske inflasjonstall skaper grådig stemning

Forrige måneds overraskende lave konsumprisvekst skaper forventninger om at Fed vil trappe ned inflasjonskampen og ga vekstaksjer en kraftig rekyl.

Publisert 10. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
SJEKK PRISENE!: USAs årlige matvareinflasjon er fortsatt skyhøye 10,9 prosent. Foto: Bloomberg

Det kan virke som om den amerikanske sentralbanken er i ferd med å vinne sin inflasjonskamp. Torsdag ble det kjent at den årlige konsumprisveksten i oktober sank til 7,7 prosent, mindre enn ventet og lavere enn noen gang siden januar. Både den og kjerneinflasjonen på 6,3 prosent var 0,2 prosentpoeng mindre enn ventet.

Markedet reagerte raskt og dramatisk. Ved firetiden var S&P 500-indeksen opp med mer enn 4 prosent, mens Europas Stoxx 600 hadde lagt på seg 2 prosent. Selv skadeskutte kryptovalutaer som bitcoin og ethereum fikk en kraftig rekyl. Samtidig stupte dollarkursen og renten på lange statsobligasjoner. I terminkontraktmarkedet priset traderne inn en 81 prosent sjanse for at Feds neste renteheving blir på bare et halvt prosentpoeng, mot 57 prosent onsdag ettermiddag.

Blant enkeltaksjene fikk Continental et kursløft på nesten 7 prosent. Den tyske bildelprodusenten imponerte analytikerne med en 47 prosent vekst i driftsresultatet i tredje kvartal. Ledelsen forklarte at prisøkninger og større global bilproduksjon oppveide høyere produksjons- og transportkostnader.

I USA var oppturen sterkest for aksjene som hittil i år er blitt hardest rammet av Feds rentehevinger, som Nvidia, Tesla, Meta, Salesforce og Applied Materials.

For øvrig regner stadig flere investorene og meglerhus med at børsbunnen nå er passert. CNNs «fear and greed»-indeks viser at «grådighet» allerede er den dominerende stemningen i markedet.

Selv i USA er inflasjonstakten imidlertid milelangt over Feds mål, og selskapene i S&P 500-indeksen prises ennå 5 prosent høyere enn normalen, basert på et tiåring inflasjonsjustert inntjeningssnitt.

Videre varierer inflasjonstallene mye fra land til land. Torsdag ble det kjent at Kinas produsentprisindeks faktisk falt med 2,2 prosent fra september til oktober og nå er 13 prosent lavere enn for et år siden.

I eurosonen fortsetter inflasjone derimot å stige. Områdets årlige konsumprisvekst var i forrige måned rekordhøye 10,7 prosent. Den månedlige økningen på 1,5 prosent var den høyeste siden mars.