Flere internasjonale børser ble mandag tynget av elendige coronatall fra både Kina og Japan, verdens nest og tredje største økonomier. I førstnevnte steg antallet nye smittede til rekordhøye 45.000, mens tilsvarende i Japan nylig oversteg 107.000.
Coronasituasjonen bidro til at Goldman Sachs mandag nedjusterte sitt anslag for den gjennomsnittlige Brentprisen i fjerde kvartal fra 110 til 100 dollar fatet. Samtidig opplyste Wall Street Journal at medlemmene i OPEC+ vurderer å øke sin oljeproduksjon, muligens med hele 500.000 fat per dag (fpd).
Nyhetene bidro til at Brentprisen mandag ettermiddag var ned med nesten 5 prosent, til 83,40 dollar fatet. Nedturen utløste kursfall på 3-7 prosent for oljerelaterte selskaper som Halliburton, Occidental Petroleum og Chevron.
I tillegg fortsetter varsellampene å lyse rødt i det amerikanske rentemarkedet. Toårige statsobligasjoner betalte mandag 0,74 prosentpoeng mer enn den tiårige versjonen, mer enn noen gang siden tidlig på 1980-tallet. Normalt er de lange rentene som kjent en god del høyere enn de korte, og «inverteringer» har en stygg tendens til å komme rundt seks måneder før en resesjon.
Traderne er dessuten ganske klar over hva som kommer til å utløse lavkonjunkturen: Pengepolitiske innstramninger. Prisene i terminkontraktmarkedet reflekterer forventninger om at Fed funds-renten først vil heves til minst 5 prosent, før den amerikanske sentralbanken tvinges til å endre kurs og begynne med nye rentekutt. Ved utgangen av neste år regnes en styringsrente på 4,5 prosent som mest sannsynlig.
For øvrig ble det kjent at Tysklands produsentprisindeks sank med 4,2 prosent fra september til oktober. På forhånd hadde økonomene spådd en økning på 0,9 prosent, så statistikken skaper håp om at Europas inflasjonstopp er nær. Av samme grunn sank renten på tiårige tyske statsobligasjoner til nær det laveste nivået siden sent i oktober.