<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonstall skaper usikkerhet

Investorenes optimisme rundt Kinas gjenåpning ble fredag dempet av overraskende høy produsentprisvekst i USA. ABN Amro-kursen steg likevel 6 prosent.

Publisert 9. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
KOSTNADENE STIGER: USAs produsentprisindeks var ved utgangen av november opp med 7,4 prosent på et år. Foto: Bloomberg

Fredag formiddag pekte pilene oppover på de europeiske børsene, hovedsakelig grunnet forventninger om at Kina vil fortsette å fase ut sine cororarelaterte nedstengninger og reisebegrensninger. Enkelte kommentatorer påpeker imidlertid at det er stor forskjell mellom lokale og nasjonale grep. Både byer og selskaper kan fremdeles innføre egne regler i et forsøk på å unngå smittespredning.

Ved halv fire-tiden var mye av børsoppgangen i Europa uansett reversert, og amerikanske S&P 500 var ned med 0,4 prosent. Stemningsskiftet skyldtes fersk statistikk som viser at grossistprisene i USA steg overraskende mye i november. På forhånd var den årlige veksten ventet å falle fra 8,0 prosent i oktober til 7,2 prosent i forrige måned. Fasiten var imidlertid 7,4 prosent, og den månedlige økningen på 0,3 prosent oversteg konsensusestimatet med 0,1 prosentpoeng. Dette øker i sin tur sjansene for at Fed strammer inn mer enn tidligere antatt.

Blant enkeltaksjene var Tesla igjen i nyhetene. Det gikk for et par ukene siden rykter om at selskapet ville redusere sin produksjon i Shanghai med 20 prosent, noe som raskt ble avkreftet av Musk-konsernet. Senere, i denne uken, meldte Bloomberg at Tesla skulle redusere arbeidsøktene i den kinesiske fabrikken med to timer. Og fredag hevdet det samme nyhetsbyrået at Shanghai-anlegget skal stenges i siste uke i desember. Årsaken er angivelig vedlikehold av maskiner og utstyr. Teslas aksjekurs var fredag ettermiddag likevel tilnærmet uendret.

I Europa var ABN Amro blant børsvinnerne, med et kursløft på nesten 6 prosent. Det hjalp at Credit Suisse oppgraderte finansaksjen fra «neutral» til «outperform» og jekket opp kursmålet fra 14,50 til 17 euro. Fredagens kurs var 12,58 euro. Credit Suisse tror Benelux-banker generelt vil gjøre det bra i en resesjon, ettersom de utbetaler høye utbytter og har sterke balanser.