Vinterhvitt

Snøklokkene titter frem mens jorden ennå er frossen - akkurat når vi har behov for et lite livstegn fra naturen. Ta en potte med Snøklokker inn i stuen, bruk blomsten i vaser og til pynt og lær mer om hvordan du kan få mest mulig ut av løkplantens hvite farge i hagen.

Boks: Forleng den hvite sesongen (foto 01) De jomfruelige hvite blomstene og de lange spinkle stenglene gir Snøklokker et sart uttrykk i kontrast til den rå og grå årstiden. Du kan nyte blomstene flere måneder i strekk ved å velge forskjellige typer som for eksempel: 1 a Storsnøklokken, også kalt Tyrkisk snøklokke, Galanthus elwesii, har enkle blomster, men er på alle måter en større variant av den vanlige Snøklokken. Blomsterstengelen kan bli opp til 30 cm høy, bladene er bredere og blomstene større. 1 b Den fylte Snøklokken, Galanthus nivalis, (Flore Pleno), har bare en blomst på hver stengel og blir mellom 10-20 cm høy. 1 c Marsblomsterklokke, Leucojum vernum, kommer som snøklokkene fra Amaryllisfamilien, men blomstrer først i april-mai. 1 d Sett ovenifra og ned: Marsblomsterklokke, Storsnøklokke og fylt Snøklokke.Sett løkene i jorden i tide (foto 02) Snøklokkene er lette å dyrke, men man må huske å sette løkene i jorden tidlig - helst allerede i august - for at skal få tid til å utvikle seg. Plantene foretrekker et voksested i muldrik, veldrenert jord, gjerne mellom trær og busker der nedfallsblader kan beskytte dem når de spede skuddene begynner å titte frem. Blomstene skaper en flott kontrast til stauder som Bergenia cordifolia, Hjertebergblomst, eller Bressingham Ruby som får vinrøde vinterblader. Det kan bli nødvendig å dele stauden annethvert år slik at den ikke utkonkurrerer løkplantene.Flytt naturen inn i stuen (foto 03) En potte med Snøklokker eller andre tidlige løkplanter bringer et lite pust av den kalde årstiden innendørs. Akkurat nå kan du finne flere forskjellige hos blomsterhandlere, men hvis du har en hage kan du også grave opp en klump og flytte den innendørs. Generelt er Snøklokkene en relativ kortvarig nytelse, men du kan forlenge blomstenes levetid ved å plassere potten et kjølig sted. Sett dem aldri over en varm radiator eller nær en peis eller ovn. Vann forsiktig ovenifra eller sett den i en skål med vann og la planten suge nedenfra hvis jorden er tørr.Gi løkplantene nytt liv i hagen (foto 9, 10) Hvis du har kjøpt eller fått en potte med Snøklokker, Marsklosterklokke eller andre blomstrende vårløk kan du gi dem et nytt liv i hagen. Avklimatiser dem gradvis ved å flytte dem til et kjølig rom og deretter til en uoppvarmet garasje eller kjeller. Vann forsiktig slik at gresset langsomt visner. Plant løkene ut i hagen i mars eller april.Ideer:Foto 4: Snøklokkenes fine detaljer fremheves hvis du for eksempel slynger stilken rundt i en liten skål. Skyll jorden av løken og la det sitte på - det gjør det lille stilleben enda mer levende og naturlig.Foto 5: La blomstene inspirere deg til å holde den gamle tradisjonen med å skrive snøbrev i hevd. Begynn med å klippe et mønster i et stykke sammenfoldet silkepapir. Fold forsiktig papiret ut og skriv et vers til den du har kjær. Husk å skrive under med prikker i stedet for navnet ditt, slik at mottakeren må gjette hvem som har sendt brevet. Plasser en Snøklokke på papiret, fold sammen og putt det i en konvolutt, gjerne transparent, slik at det klippede papiret synes.Foto 6: En fargerik vase kan lett overstråle snøklokkenes enkle skjønnhet. Hvis du ikke har den rette vasen, kan du lage en ved å vikle et stykke håndlaget japansk papir rundt et sylinderformet glass. Den grove overflateteksturen skaper et flott motspill til blomstene. Mål glasset og klipp ut slik at papiret er samme høyde som glasset og endene akkurat overlapper hverandre. Sy sammen med et stykke blank ståltråd. Gjem ståltrådendene på papirets bakside. Materialene fås i hobbyforretninger.Foto 7: Tryll en liten vase med et par snøklokker om til et vakkert bordkort. Skriv gjestenes navn på etiketter, eller klipp små kort av kartong. Fest den med et stykke blomstertråd og vikle deretter tråden rundt vasen. Bruk sølvfarget blomstertråd - det understreker den fargeløse, frosne sesongen. Etiketter fås i hobbyforretninger.Foto 8: Vakkert, og det tar kun minutter å lage serviettringen av natursnor med Marsklosterklokke. Velg en serviett i lin eller en annen rustikk vevning - det skaper en flott kontrast til den sarte vinterhvite blomst.