Sommer med fjord og fjell utenfor døren

Hver sommer forlater Ingrid Lavik Oslos pulserende storbyliv og kjører 70 mil til sin lille hytte i Fister - et urørt og naturskjønt fristed på sørvestlandet. Her har hun tilbrakt hver eneste sommer i hele sitt liv.

Ingrids oldeforeldre bosatte seg i Fister i 1774, og slektsgården, som i dag eies av en fetter, har gått i arv ned gjennom generasjonene. På samme måte har Ingrid og hennes to brødre nettopp overtatt sommerhytten etter sin mor som bygde den i 1964.Boligen ligner egentlig mer på et hyggelig lite hus enn en typisk norsk hytte og er på cirka 100 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Stuen, spisestuen og kjøkkenet ligger i øverste etasje, med en fantastisk panoramautsikt, mens soveværelser og baderom er plassert nede.Tilknytningen til egnen og huset har smittet av på innredningen, som primært består av ting familien har arvet eller fått av slektninger, som et rustikt bord, en malt bondeseng og en fin sofa. Flere fremstår i de originale og tradisjonelle norske fargene fra det 19. århundre. Fremfor å ta overhånd gir arvestykkene hytten sjel og personlighet og fyller rommene med familiens historie. Vegger og gulv er kledd med tre, som de fleste steder fremstår med den opprinelige finish, og har i årenes løp antatt en mørk glød som understreker hyttens varme, hyggelige stemning.- Jeg er arkitekt og har derfor sterke meninger med hensyn til innredning. Hvis jeg eide hytten alene ville jeg nok male det hele hvitt, men jeg må ta hensyn til min mor og mine brødre, så jeg må gå langsomt til verks med endringer. Jeg liker godt å gjøre tingene selv og har pådratt meg både tennisalbuer og betennelse i håndleddet fordi jeg har gått for hardt ut med å slipe gulv, bygge rekkverk rundt terrassen, trekke om møbler og sy nye puter.Mellom prosjektene er sommerdagene i hytten enkle og ukompliserte. Livet leves i en langsom rytme kun brutt av turer i skogen, pikniker på fjellet og dukkerter fjordens klare, dype vann. Fister betyr fruktbar, og naturen lever opp til navnet ved å levere en overflod av ville bær og sopp som høstes til dagens måltider. Overalt føler familien seg helt alene og usjenert, for det er bare noen få andre hytter i området og ikke særlig mange turister som finner veien til dette naturskjønne hjørnet av landet.- Fister er mitt hemmelige sommersted hvor jeg har tilbrakt hver eneste sommer i hele mitt liv, forklarer Ingrid. Det er herfra jeg har alle mine sommerminner, og her jeg drømmer om å være hele året.Oppskrifter: Den norske naturen bugner av ville bær som familien forsyner seg av. Her er Ingrids to yndlingsoppskrifter, som både serveres på terrassen eller pakkes i piknik-kurver:Terte med ville bær Bruk dagens høst av friske bær, for eksempel ville blåbær eller markjordbær. Solbær fra hagen er et godt alternativ. Server terten lun eller kald.Deig: 1 dl sukker 3 dl hvetemel 1 ts bakepulver 150 g bløtt smørBland sukker, mel og bakepulver i en stor skål. Tilsett smør og saml raskt deigen. Rull ut og kle en bakeform på ca. 26 cm i diameter. Sett den i kjøleskapet mens fyllet tilberedes.Fyll: 1 egg 2 dl creme fraiche 0.5 dl sukker 2 ts vaniljesukker 1 l bærPisk egg, sukker og vaniljesukker sammen. Fjern stilker og blader fra bærene og skyll dem hvis det er nødvendig. Skjær store bær i mindre stykker. Vend i fyllet og hell det i terteformen. Stekes nederst i en 200 graders varm ovn i ca. 25 minutter.Muffins med ville bær (foto 31) Fyll deigen i papirformer plassert på en bakeplate eller bruk muffinsplater i metall. Server de ferske muffinsene med økologisk smør og hjemmelaget syltetøy. Rosiner og nøtter kan brukes i stedet for bær.Til 12 muffins:6 dl hvetemel 3 ss havregryn 1ss sukker 1ss bakepulver ¼ ts salt 1 egg 2.5 dl melk 100 g smeltet smør 2-3 dl rips, blåbær, bringebær eller markjordbær havregryn til pyntBland mel, havregryn, sukker, bakepulver og salt i en stor skål og lag en fordypning i midten. Pisk raskt sammen egg, melk og smør og hell i melblandingen sammen med de friske bærene. Vend alt raskt sammen. Unngå å røre deigen for lenge, da det kan gjøre kakene seige. Fordel deigen i en muffinsplate eller papirformer som plasseres med god avstand mellom på en bakeplate. Pynt eventuelt med et dryss havregryn. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter eller inntil kakene er gylne og gjennomstekte.Boks:Dra på sommerferie i storslått norske natur Hjelmeland kommune, hvor Ingrids sommerhytte ligger, er et av de mer tynt befolkede områdene av Norge. Det bor bare 2800 innbyggere her, og bare noen få turister finner veien hit hver sommer. Hvis du vil oppleve denne naturskjønne og uberørte delen av landet skal du dra til Stavanger, til Tau fergested. Herfra er det en liten times kjøring til Fister-området. Det finnes flere overnattingsmuligheter, blant annet hos Sigmundstad Fjordhytter (eller 00 47 51 75 2257), som har flere hytter med vakker beliggenhet ved Fisterfjorden.