Kastanjer

Potetmos med kastanjepurè og cognacTilsett kastanjepurè etter smak og server mosen sammen med stek eller vilt - nydelig! 4 personer600-800 g poteter maldonsalt kastanjepurè 2 ts cognac eller etter smakSkrell potetene og kok dem. Når de er ferdige moses de umiddelbart. Ha i maldonsalt, kastanjepurè og cognac etter smak. Serveres i porsjonsskåler og toppes med en teskje cognac.Kastanjesufflé 4 personer300 g kastanjer 2 dl melk havsalt (gjerne fra Guérande i Bretagne i Frankrike) litt smør og mel til formen 2 dl melk 5 g sukker 3 g salt 0,4 dl fløte 5 eggehviter litt salt 3 eggeplommer kandiserte kastanjer (se oppskrift under)Lag et kryss i hver kastanje med en skarp kniv. Sett dem på et tykt lag med salt i en ildfast form. Bakes i ovnen i 7-8 minutter på 200 C. Ta formen ut av ovnen, avkjøl og ta skallet av kastanjene.Smør en ildfast form, dryss med mel og sett til side.Ha kastanjene i en liten kjele sammen med melk, sukker og salt. La det koke opp, sett på lokk og la det småkoke 10 minutter. Ta av lokket og la det koke 5 minutter eller til melken er redusert til det halve.Smuldre opp 4 kastanjer og sett til side. Press de resterende kastanjene og melken gjennom en fin sikt. Ha blandingen tilbake i pannen og tilsett fløten. La blandingen surre på lav varme mens du pisker eggehvitene stive med litt salt.Rør raskt sammen eggeplommene og rør inn i den varme pureen. Visp i 1 minutt. Ha i ¼ av eggehvitene. Tilsett de knuste kastanjene og vend til slutt forsiktig inn resten av eggehvitene.Hell røren i den smurte, ildfaste suffléformen og stek den på 180 C i ca 14 minutter. Når den er gylden er den ferdig. Ta den ut og pynt med kandiserte kastanjer. Serveres umiddelbart. Tips for suffleer: La gjestene vente på suffleen - aldri motsatt.Kandiserte kastanjer Kan brukes som garnityr på sufflé eller iskrem eller nytes alene sammen med en kopp kaffe.kastanjer salt sukkerLag et kryss i hver kastanje med en skarp kniv. Sett dem på et tykt lag med salt i en ildfast form. Bakes i ovnen i 7-8 minutter på 200 C. Ta formen ut av ovnen, avkjøl og ta skallet av kastanjene.Kutt eller smuldre opp kastanjene i mindre biter og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Strø rikelig med sukker over. Sett bakeplaten midt i ovnen å la stå til sukkeret har karamellisert seg. Brekk eller knus i mindre biter når den er kald nok til at du kan ta på den.Kastanjeiskrem Kastanjepuré med vanilje (fås i spesialforretninger) en god vaniljeiskremSett det du vil servere isen på til kjøling i fryseren. Ta iskremen ut av fryseren og la den mykne. Rør kastanjepurè etter smak i den myke iskremen og porsjoner den ut i de avkjølte serveringsskålene. Sett tilbake i fryseren og la stå i minst 5 minutter før servering. Pynt med knuste, kandiserte kastanjer og server!