Stram Regi i eplehagen

Fortetning i eldre boligområder er en stor arkitektonisk utfordring. Det bygges i hager og det ene huset slår i hjel det andre estetisk. Må det bli slik?

Nei. Slettes ikke. Huset vist her, er et vellykket eksempel på et eplehageprosjekt, men står også godt arkitektonisk på egne ben. Det opprinnelige huset er fra 1914. Innehaverne tenkte fremover og ønsket seg en sjenerøs, men lettstelt kårstue i hagen slik at de kunne forsette å bo der de alltid hadde bodd. De engasjerte Jarmund/Vignærs AS Arkitekter MNAL som har løste oppgaven slik at hovedhuset har beholdt sine gamle verdier og latt det få dominere arkitektonisk. Til tross for forskjellig stil, kler husene hverandre godt og det er skapt en samhørighet. Det nye huset er anonymisert ved at det er lagt en halv etasje lavere enn inngangsnivået til den eksisterende boligen og ved at det er brukt torv på taket. Dette sikrer utsikt i det opprinnelige huset, idet det nye huset "forsvinner" i plenen. Hagen er terrassert, og den nye bygningen knytter seg i plassering og utforming til hagen fremfor hovedhuset. Så til tross for at husene rent fysisk ligger tett, oppleves de som helt usjenerte av hverandre.I dag leies det nye huset ut og bebos av det svenske paret Åse og Pär. De var på jakt etter et sted å bo i Norge for en tre-års periode. De var på visning i utallige mørke og dystre boliger og ble mer og mer motløse. Når man skal bo midlertidig, er det begrenset hva man legger i oppussing og bare tanken på å bo i "furet, værbitt" over tid, virket deprimerende. Etter mye leting fant de dette huset som var helt nytt, moderne, lyst og lettstelt. Det var bare å flytte rett inn!Fasaden mot hovedhuset er lukket. Alle vinduer er smale og lagt midt på veggen med vindusflater brutt av horisontale lekter fra fasaden. Unntatt mot syd. Der er huset åpent, med vinduer fra gulv til tak og store skyvedører som knytter terrassen og stuen sammen til ett rom i sommerhalvåret. Den formidable utsikten over Oslofjorden kan imidlertid nytes i fullt monn hele året. - Det er alltid noe å følge med på fjorden, forteller Åse. - Utsikten er som et maleri i kontinuerlig forandring. Innvendig har huset en nøktern standard med malte konstruksjoner og gipsvegger, men gulvene er blitt prioritert. Der er det lagt heltre eik, noe som gir en flott visuell bunn for utsikten samtidig som det suger til seg sollyset. Et arkitektonisk grep som preger hele huset, er vinduer lagt i møtet mellom tak og vegg. Dette gir et fint overlys i alle rom. Stuen og den åpne kjøkkenløsningen er lagt mot syd, mens husets master bedroom ligger bak stuen. Det har egen peis fra stuens pipeløp, samt et eget bad som kan deles i to ved hjelp av en skyvedør. Bak soverommet ligger en enhet som i dag brukes som barnerom, men som kan brukes som hybel. Her er det eget bad, egen inngang og det er lagt opp til et lite tekjøkken. I underetasjen er det et stort gjesterom med tilhørende bad og deilig badstu som brukes flittig, et praktisk vaskerom, en tv-stue, godt med bodplass og et lite kontor under trappen. - Huset er praktisk og lettstelt, og allrommet, stuen med det åpne kjøkkenet, er en løsning som vi ønsker å kopiere når vi flytter. Det er utrolig sosialt, forteller Åse.De opprinnelige tre årene Åse og Pär skulle bo i Norge er snart blitt til fem, og i løpet av disse årene er de to blitt til en familie på fire, med guttene Fabian på 1 1/2 år og Simon på snart 4 år. Tanken er at de skal returnere til Sverige neste år og da er kanskje tiden inne for beboerne i hovedhuset til å innta kårstuen?