The bag lady...

Dette er ingen en vanlig "bag lady". I grunnen er det ingenting som er vanlig ved denne sprudlende mørkhårede skjønnheten. Anne Lise de Rosa, norsk født og oppvokst, men av sørlig italiensk avstamning - derav den energiske og inspirerende personligheten - valgte inntil for 3-4 år siden å bruke sin tid på asylsøkere og plassering av disse. Spranget derfra til å lage vesker, puter, smykker og gensere, må vel sies å være av det store slaget. Men akk, hvor deilig det er med disse ikke-så-vanlige menneskene, som gjør det de liker å holde på med. Mennesker som lar seg rive litt med, som følger humøret og kanskje også trangen til å skape noe annerledes og unikt. De blir som krydder i hverdagen.For å begynne med veskene: Det er det ikke bare på utsiden de er spennende, kreative og deilig annerledes. På innsiden syr hun inn en liten Madonna-amulett. Dette er noe hun har fra sin farmor i Italia. Den skal bringe glede til veskens eier. Amulettene fant Anne Lise en gang hun var på pilegrimsreise i Calabria. Veskene blir veldig personlige for de som kjøper dem. De skal liksom ikke helt passe alt annet, de skal ikke matche, de skal ikke være det lille ekstra som skaper den perfekte balanse. Snarere tvert i mot. De være en litt gøyal kontrast, den lille detaljen som bryter den perfekte fasaden. En relativt kraftig ambisjon i den verden vi i dag lever i, men det ser ut til at hun langt på vei har lykkes i å få flere og flere til å ønske seg dennne lille sprekken i fasaden. Hun selger som bare det.Putene hennes har også gitt henne mye oppmerksomhet. Etter at hun ble invitert til å delta på en utstilling i forbindelse med Designer's Saturday tidligere i høst, kom hun i kontakt med møbeldesigner Lars Ernst Hole som blant annet forhandler møblene til italienske Baleri. Han falt for putene hennes; noen naivt romantiske, med fjær og frynser og Marylin Monroe-trykk, andre nesten barokk-inspirerte, med kraftig velour og like kraftige gardinfrynser og påtrykk av The Rolling Stones. All puteinnmat er forøvrig av fin dun og kan tas ut ved hjelp av glidelås. På utstillingen ble disse putene tilfeldig plassert i moderne sofaer trukket i blant annet sølvfarget skinn. Resultatet ble umulig ikke å oppdage for den tilfeldig forbipasserende.Anne Lise's små kunstverk er alle unike. Ikke noe er helt likt sin forgjenger. Materialene hun bruker, det være seg til puter eller vesker som til gensere, kan komme fra lokale markeder i Calabria, eller hvor enn hun måtte befinne seg på sine reiser. Hun reiser aldri uten sitt skarpe blikk for de små, men ikke uvesentlige detaljene, som til syvende og sist er det lille som gjør hver pute, hver veske og hver genser til et produkt med høy grad av personlighet.I tillegg har Anne Lise også et samarbeid gående med en annen mørkhåret skjønnhet, Elisabteh Berg. Sammen driver de en aldri så kreativ liten virksomhet ved navn Perler, tant og fjas, og resultatet i praksis er fantastiske og spennende kjeder og armbånd i sølv, med perler og halvedle stener. De har basert seg på et konsept hvor alle anheng, både til armbånd og kjeder, kan byttes ut ved hjelp av små karabinkroker hvert anheng er festet til, avhengig av anledning og sinnsstemning. Også her råder en viss eksklusivitet. Armbånd og kjeder varierer, alt avhengig av hvor de finner stenene og perlene. Elisabteh bodde en stund i Kina, og det var der hun kom på idéen. Hun brukte mye til på å utforske lokale markeder, og fant frem til de mest bortgjemte små skur som viste seg å inneholde de vakreste små skatter. Hun overtalte Anne Lise, skjønt, det kan umulig ha vært vanskelig å få henne med på prosjektet. Stener og perler finner de i dag i Tyrkia og Italia, og ellers hvor de enn måtte ferdes. Smykkene selges hos Benedicte Ferner på Frogner i Oslo.Anne Lise's filosofi er at ikke allting alltid må være så trendy, så utskiftbart, så riktig. Ting skal være litt støvete - innenfor rimelighetens grenser, selvfølgelig. Det skal synes at ting er i bruk. Det litt slitte får en nydelig, naturlig patina. Vi trenger humor i livet vårt, i hverdagen og det er det hun har oppnådd med veskene sine, med putene sine og nå også med genserne sine.De Rosa design Anne Lise de Rosa +47 91 55 50 02Perler, tant og fjas Anne Lise de Rosa +47 91 55 50 02 Elisabeth Berg +47 92 02 09 62