Tid for portvin!

Vinteren er portvinens årstid! Den tradisjonsrike og sødmefylte vinen har fått sin velfortjente renessanse. Mørke kvelder med fyr på peisen og julens smak av nøtter og sjokolade - portvin er perfekt følge til så vel de søte desserter som til den engelske Stilton-osten.

Her er forslag til en meny med portvin som smakshøyner både i og ved siden av rettene!Oppskrifter til 4 porsjonerAperitiff Tørr hvit portvin med tonic smaker godt før maten. Server gjerne med nøtter og tørket frukt!Lammestek med løk- og portvinschutney, ovnsbakte fiken og potetstappe med spinat og gurkemeie.Vinforslag: Quinta de Cabriz Reserva 2001, Dao Sul En nydelig vin med dyp, rød farge og elementer av mørke bær, krydder og lær. Passer godt til denne lammeretten med det søte innslaget i portvinschutneyen. Serveringstemperatur 16-18°C1 lammestek på cirka 1 kg, ferdig surret Friske urter f.eks rosmarin 3 store rødløk 2 dl portvin 1/2 dl sukker 4 store fiken 800 gr poteter, fjellmandel fra Vågå 3 hvitløksfedd Spinat Gurkemeie Melk Smør Salt og pepperBegynn med å krydre hele lammesteken med salt og pepper, friske urter og hvitløk Brun steken på alle sider, og stek ferdig i ovnen på 175°C til den har en kjernetemperatur på cirka 60 grader. Når steken er ferdig, la den hvile i 15 minutter før den skjæres i skiver. Skrell rødløken og kutt i båter, ha smør i en kjele og ha i løken. Rør av og til i kjelen slik at løken blir mør, men ikke brun. Tilsett sukker og etter hvert portvin, la dette koke sammen til en tykk og god chutney, smak eventuelt til med ferskpresset sitronsaft.Klipp et kryss i toppen på hver fiken, legg en smørklatt i hver og bak dem i ovn i cirka 15 minutter, til de er myke.Kok potetene med skallet til de er møre. Skrell og mos potetene grovt og krydre med salt, pepper, ett presset hvitløksfedd og gurkemeie. Tilsett varm melk og en klatt smør. Spinaten vendes i rett før servering.Kok sammen stekesjy fra lammesteken og sjy fra fikenene. Smak til med litt salt og pepper hvis nødvendig. Server!Stilton med pærer og valnøtter Portvin: Grahams Vintage PortStilton er en blåskimmelost fra England og det perfekte følge til portvin. Husk å servere ost og pærer romtemperert, da smaker de mest! Gjerne med et saftig, grovt brød ved siden av.Mørk sjokoladefondant med portvinskokte plommer Portvin: Grahams six grapes250 g smør 250 g mørk sjokolade 5 egg 5 plommer 125 g sukker 50 g mel 4 store modne plommer 2 dl portvin 1 dl sukkerI en kjele smeltes smør, ta kjelen fra varmen og ha i sjokoladen og rør godt sammen. Pisk sammen egg, plommer og sukker og ha i sjokoladeblandningen. Bland til sist i melet. Ha røren i smurte muffinsformer og stek i ovnen på 200 grader i 8-12 minutter. NB! De skal vare rennende inni.Lag ett kryss i hver plomme og blansjer i kokende vann til skallet løsner, ha plommene i iskaldt vann, og trekk av skallet. Del plommene og ta ut steinen. Kok opp portvin sammen med sukker og legg i de halve plommene. La de bli kalde før du serverer dem. Varm sjokoladefondant i kontrast til kalde plommer er herlig. Kan også gjerne serveres med en mascarponekrem eller vaniljeis.Valrhona-sjokolade med appelsinsmak Vi elsker sjokolade og vi elsker den med portvin! Portvin: Grahams Vintage Port