Det er snaut fem år siden skipsreder og tidligere Sterling-eier Fred. Olsen koblet de økonomiske problemene i SAS til selskapets gamle flyvertinner. I et intervju på TV2 fremholdt han at flyselskapene i stedet burde satse på «Singapore Girls» - og dermed fikk han likestillingsdirektøren og resten av rødstrømpe-Norge til å gløde av sinne.- Jeg har forsøkt å sette fokus på forskjellene mellom SAS og Singapore Airlines på de lange rutene. Singapore Airlines har jo disse Singapore Girls, sa Olsen. - Det blir litt annerledes med SAS, som tok tilbake de gamle stewardessene efter at de hadde fått barn og så videre og lenge etterpå, mente Olsen, som raskt ble stemplet som både gammeldags og grisete.?Men i stedet for å komme med ramsalt kritikk av Olsen burde SAS ha skjelt mot Østen, hvor de største flyselskapene har hatt enorm suksess de siste årene.Bare se på Olsens «Singapore Girls». For annen gang i historien flyr Singapore Airlines helt til topps på Skytrax' kåring av verdens beste flyselskaper, som ble utarbeidet på bakgrunn av mer enn 14 millioner stemmer fra hele verden.Også andre- og tredjeplassen går til asiatiske flyselskaper, mye på grunn av det eksepsjonelle servicenivået de kan skilte med. Som en god nummer to finner vi Thai Airways, mens Hong Kong-baserte Cathay Pacific inntar tredjeplassen. Det høyeste fallet er det fjorårets store vinner, British Airways, som står for. Det britiske flyselskapet lander i år «bare» på en tiendeplass.Asia best på service. Selv om Singapore Airlines stikker av med seieren i en rekke kategorier, må de myteomspunne Singapore-jentene se seg slått av nabojentene i kategorien «verdens beste kabinpersonale». I denne kategorien er det flyvertinn-ene i Malaysia Airlines som i år stikker av med seieren, mens Singapore Airlines får andreplassen, Thai Airways tredjeplassen, Cathay Pacific Airways fjerdeplassen og Qatar Airways femteplassen. Med andre ord, ingen tvil om at servicen om bord er best hos de asiatiske flyselskapene, og at norske flyvertinner og stewarder har mye å lære fra disse.Men hva med maten? Hvilket flyselskap skal vi reise med for å få de største kulinariske opplevelsene? Dette er selvfølgelig avhengig av hvilken klasse du reiser på.Ifølge Skytrax' store undersøkelse er det flyselskapet Gulf Air som byr på den aller beste maten på førsteklasse, mens Cat-hay Pacific og Singapore Airlines havner på henholdsvis annen og tredje plass i denne kategorien.På businessklasse er det Austrian som serverer den beste maten, etterfulgt av Continental Airlines og Singapore Airlines.Hvis du flyr økonomiklasse og bryr deg om kvaliteten på maten, bør du vurdere å fly med det nyopprettede flyselskapet Etihad Airways. Ikke bare har dette flyselskapet, som har base i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater, verdens mest moderne flyflåte. Det byr også på den beste maten på økonomiklasse. Emirates og Malaysia Airlines kommer på henholdsvis andre og tredje plass i denne kategorien.SAS ikke engang på listen. Heller ikke i år klarte flyselskapet som vi i Skandinavia elsker og hater, for ikke å si elsker å hate, en ti-på-topp-plassering i noen kategorier. Det nærmeste vårt eget SAS kommer en pall-plassering er i kategorien beste flyallianse, hvor Star Alliance går helt til topps, etterfulgt av Sky Team og Oneworld.Underholdningstilbudet om bord på flyene blir stadig viktigere, slår Skytrax-undersøkelsen fast. I år, som i fjor og forfjor, er Emirates vinneren på dette området. Blant annet har Emirates innført nye digitale widescreen-skjermer på flyene sine. Sammen med et rikholdig utvalg av nye filmer og gode kommunikasjonsmuligheter om bord bidrar dette til de mest fornøyde kundene i kategorien «beste underholdningstilbud». Singapore Airlines kommer igjen høyt opp på listen også i denne kategorien, nå med en andreplass, mens Cat-hay Pacific inntar tredjeplassen med sitt underholdningstilbud.Storeslem for Singapore Airlines. Hvis du er opptatt av å reise virkelig bra, bør du velge Qatar Airways, som inntar førsteplassen i kategorien «beste førsteklasse». I denne kategorien vurderes både innsjekkingsfasiliteter, lounger, service og komfort om bord samt ankomstservice. Som en god nummer to og tre i denne kategorien finner vi Singapore Airlines og Cathay Pacific.Prisdrysset over Singapore Airlines er imidlertid ikke over med dette. Også tittelen «Best på businessklasse» kan flyselskapet smykke seg med i år, og Fred. Olsens «Singapore Girls» tar dermed storeslem i kåringen. Richard Bransons Virgin Atlantic er en god nummer to i denne kategorien, mens Cathay Pacific får tredjeplassen.For dem som må sitte bak gardinen, kan det også lønne seg å velge et av de asiatiske flyselskapene. Som «Best på økonomiklasse» finner vi Korean Air, etterfulgt av Malaysia Airlines og - Singapore Airlines.Om Fred. Olsen ikke var så flink til å pleie sitt eget image, er det altså grunn til å tro at han visste et og annet om driften av flyselskaper.
Årets flyselskap2006-2007*Best kabinpersonaleBest underholdningstilbudBest catering - førsteklasseBest catering - businessklasseBest catering - økonomiklasseBest på businessklasseBest på førsteklasseBest på økonomiklasse
1. Singapore Airlines(7) 2. Thai Airways(4) 3. Cathay Pacific(3) 4. Qatar Airways(6) 5. Qantas (2)* Fjorårets plassering i parentes1. Malaysia Airlines(3) 2. Singapore Airlines(5) 3. Thai Airways(1)1. Emirates(1) 2. Singapore Airlines(2) 3. Cathay Pacific(4)1. Gulf Air(1) 2. Cathay Pacific(2) 3. Singapore Airlines(5)1. Austrian(3) 2. Continental Airlines(1) 3. Singapore Airlines(10)1. Etihad Airways(10) 2. Emirates(3) 3. Malaysia Airlines(9)1. Qatar Airways 2. Singapore Airlines 3. Cathay Pacific1. Singapore Airlines 2. Virgin Atlantic 3. Cathay Pacific1. Korean Air 2. Malaysia Airlines 3. Singapore AirlinesKilde: Skytrax World Airline Awards.