Ny valgspenning

For bare få uker siden var de fleste overbevist om at den rødgrønne regjeringen, takket være finanskrisen og følgene for norsk økonomi, som regjeringen hittil har håndtert ganske bra, rimelig lett ville få fornyet sitt mandat i september.

Arbeiderpartiet (Ap) hadde lagt seg på en oppslutning rundt 35 prosent, og Fremskrittspartiet (FrP) som i lang tid har hatt en oppslutning i nærheten av 30 prosent, ramlet ned mot 24-25 prosent. Dette var nok til å endre det politiske bildet. Etter flere år med flertall på meningsmålingene for de borgerlige partiene var vi tilbake til 2005-resultatet med rødgrønn seier.Men nå er det skapt spenning igjen. Regjeringens flauser med blasfemi og hijab har fått FrP opp til nesten 30 prosent igjen, og Ap har falt ned mot 30 prosent velgeroppslutning på meningsmålingene. Det er nok til å få et ikke-sosialistisk flertall i Stortinget.Økt arbeidsledighet, som vi helt sikkert får i løpet av året, kan imidlertid raskt endre dette bildet hvis regjeringen har de beste løsningene og den største lommeboken.Regjeringen har allerede hatt den årlige budsjettkonferansen, og man skal være temmelig naiv for ikke å legge til grunn at det er mange valg-godbiter i budsjettopplegget for 2010.Makt er makt.Opposisjonen ser ut til å satse på at velgerne ikke vil bli fornøyde med måten økt arbeidsledighet blir håndtert på, men hittil har vi ikke sett konkrete forslag som ville gitt en helt annen retning eller resultat enn det regjeringen har lagt opp til med sine krisepakker.All erfaring tilsier at velgerne velger det de anser for tryggest og kjent i en slik situasjon, og da er det nærliggende at de velger det rødgrønne kortet.Hele folket i arbeid er, historisk sett, Aps slagord.Men det er en åpning for opposisjonen hvis konkursbølgen går over landet og nesten 100.000 arbeidsløse har meldt seg hos NAV i september.Uansett tyder alt på at det blir helt jevnt, og trolig kan tilfeldigheter som blasfemiproblematikken og hijab gi FrP og Høyre økt velgeroppslutning og valgseier.Kampen står mellom Ap og FrP.De øvrige partiene har, noe overraskende kanskje, knapt endringer i velgeroppslutning.SV med profilerte Kristin Hal-vorsen ser ikke ut til å få flere enn syv prosent av velgerne, Senterpartiet er dumpet ned til 4-5 prosent, det samme er Venstre, Kristelig Folkeparti kan få 6-7 prosent og Høyre 14-16 prosent. Det er situasjonen i dag, og slik den har vært lenge.Alt kan skje i en hissig og opphetet valgkamp, med tilfeldigheter eller planlagte utspill og forslag, men vi våger den påstand at det er forholdet mellom Ap og FrP som kommer til å avgjøre.FrP og Siv Jensen spilte ikke ut fremmedfryktkortet slik mange kommentatorer hevder. Det gjorde regjeringen med blasfemi- og hijabutspillene, og det var en gavepakke til FrP.Vi tipper Ap og Jens Stoltenberg vil bli svært lite gavmilde frem mot valget. Det blir streng disiplin for alle statsråder. Det blir Jens mot Jensen.

Nyheter