Løpeskolen: Smart og god løpeteknikk

- I løping er god teknikk en måte å løpe på som gir størst mulig fart ved minst mulig bruk av energi og krefter, sier HegnarOnlines treningsekspert og forfatter av boken "Best i løping", Halvor Lauvstad.

Løpeskolen

- Det finnes god og dårlig løpeteknikk, men det er ikke alltid like lett å få øye på, sier produktsjef i SATS og forfatter av boken "Best i løping", Halvor Lauvstad.Gjenniom ti uker tar han din løpeform fra én til 10 - gjennom en artikkelserie "Løpeskolen", bestående av 10 delartikler.Sist uke tok Lauvstad for seg riktig av valg av løpesko. Denne uken er det riktig, god og effektiv løpeteknikk.- I løping er god teknikk en måte å løpe på som gir størst mulig fart ved minst mulig bruk av energi og krefter. Det betyr ikke nødvendigvis at det er «pent» å se på, men det er effektivt, sier Lauvstad.Han forteller at dårlig teknikk fører til sløsing av energi og lavere fart - nettopp fordi en bruker krefter på bevegelser som ikke fører deg raskere forover.De beste teknikk-tipsene:1. Ikke brems - gi gass!- Hvordan foten treffer underlaget i forhold til hofta, betyr mye for hvor kjapt du kan skape bevegelse og kraft forover i neste løpesteg, forklarer Lauvstad.* Dersom foten settes ned langt foran hofta, vil du i praksis bremse kroppen i starten av hvert steg og «ny fart» skapes ikke før foten har passert hofta og løfter deg frem og opp. Det fører til at du bruker mye krefter på å bokstavelig talt bremse din egen fart for så å bruke mye krefter på å oppnå den samme farten hvert løpesteg.* Treffer du bakken med foten like foran eller under hofta, driver du kroppen i riktig retning så godt som hele tiden med minst mulig bruk av krefter. Du kan prøve å øke stegfrekvensen når du løper. Økt frekvens betyr for de fleste litt kortere steg, men fører også som regel til mindre bremsing.2. Hofta opp og fram- Du skal helst ikke ramle sammen i hofta («sitte») når du løper, sier Lauvstad.Han anbefaler at man har fokus på å få hofta opp og fram (strekke hofta), da bruker du også mindre tid på hvert steg.Synker du sammen i hofta, trenger du lengre tid på å flytte kroppstyngden framover.- Et triks er å føre armene opp og fram slik at du får en rotasjon som fører hofta mer framover, sier lauvstad. Å løpe i motbakke er en god måte å trene på dette.Slik gjør du: Len deg framover samtidig som du får med deg hofta fram.3. Stabilitet- En av nøkkelfaktorene for å kunne løpe effektivt, er å unngå sløsing med krefter. I løp er det om å gjøre å få kroppen fortest mulig framover. Rotasjon og sideveis bevegelse er lite hensiktsmessig, påpeker Lauvstad.Armene gir deg stabilitet hvis de brukes rett. De «utligner» kroppens rotasjon slik at du kan løpe stabilt.- Du kan trene på god armbruk ved å føre hendene opp til haka og helt bak ryggen når du løper, sier løpeeksperten. Dersom du derimot tasser rundt i lunketempo, kjenner du knapt armenes stabiliseringseffekt på kroppen, så løp med litt hastighet slik at du merker forskjellen, anbefaler han.4. NB! Ny teknikk tar tid- Vi har intuitivt lært oss til å løpe på den måten vi gjør, så hvis du skal gjøre endringer, må du ha tålmodighet og jobbe med én ting om gangen, sier Lauvstad.Han mener du bør prioritere tekniske endringer i forhold til hvor stor effekt du tror det vil ha på løpingen din.Slik kan du gå frem: Det enkleste er trolig å stabilisere overkroppen ved å bruke armene riktig. Neste steg kan være å prøve å lande foten så nærme hoften som mulig slik at du unngår mye bremsing i hvert steg.- Glem ikke at de største forbedringene kommer som følge av bedre fysisk form, avslutter Lauvstad.Del 4. i løpeskolen kommer torsdag 28. juli og tar for seg "styrketrening for løp".Les også: Hva avgjør løpshastigheten?