- Bootcamp er en treningsform som stammer fra rekruttskolen og den fysiske fostringen i forsvaret. Treningen er lagt opp til å være svært allsidig og har som mål å få utøverne sterke og utholdende, både fysisk og mentalt, forteller fysioterapeut og personlig trener ved Artesia, Øystein Jensen til HegnarSPREK.Han er ansvarlig for å holde bootcamp for deres kunder, og har lagt opp treningen i grupper.- Dette har flere positive sider; mennesket er bygget opp slik at det er greiere å "lide" dersom flere gjør det, man tar ut det lille ekstra for å unngå å være sist og man har vanskeligere for å skulke unna når det er en gjeng som venter på deg, mener Jensen.Han påpeker at fellesskapsfølelsen og teamspiriten man opplever er et fantastisk produkt ved denne treningsformen.
Et ekstra pluss ved treningsformen er at den i tillegg kan gjennomføres overalt, og man kan benytte seg av alt fra benker til stokker og trær.- Step opp på benk eller ta spensthopp opp, ta pushups mot en stokk eller ta hangups i et tre, bare fantasien setter grenser for hva man kan få til ute, tipser Jensen.- Personlig så synes jeg det er greit å ha tilgang til noen motbakker man kan kjøre intervaller i, og en gressflekk uten for mye stein og røtter som man kan bruke til de ulike styrkeøvelsene, sier Jensen og fortsetter:- Treningsformen er såpass intens at bare 30 minutter med hardkjør 2-3 ganger i uka vil vise signifikante forbedringer i aerob- og anaerob utholdenhet, samt styrke.- Dra sammen en gjeng med venner, finn et egnet sted hvor dere kan trene og finn et øvelsesutvalg som passer dere.- Varm opp med 1 km jogging. Løp deretter 400 meter, ta 25 knebøy, 25 situps og 10 burpees og se hvor mange runder av de øvelsene dere klarer på 30 minutter, tipser Jensen.Han forklarer at i Artesia har de valgt å ha stort fokus på ulike varianter av knebøy og eksplosive øvelser som spensthopp og burpees.- Vi inkorporerer også mye intervalløping i forbindelse med de ulike styrkeøvelsene, dette gjør at man får maksimalt ut av økten og ut av alle de forskjellige parameterene ved fysisk fostring, forteller Jensen.- Er det noe man bør tenke på i fohold til mat før eller etter treningen?- Jeg anbefaler alle å ha drukket minimum 0,5 liter vann før morgentrening slik at man ikke stiller dehydrert etter en lang natts søvn. Utover det er det greit å ha fått i seg noe energirikt som for eksempel havregrøt m/banan, skyr og eple eller rett og slett en energidrikk dersom frokost er et måltid man har vanskelig for å få til, sier treneren.Etter treningen fokuserer han på at det er ekstremt viktig å drikke mye vann for å erstatte væsketapet.- Innta også noen raske karbohydrater som feks. frukt, samt proteiner i form av tunfisk, kylling eller en proteinshake. "Keep it simple", kosthold trenger ikke være så innviklet så lenge man imøtekommer kroppens krav til næringsstoffer, avslutter Jensen.