Færre kalorier forlenger ikke livet

Hvis du kutter kaloriinntaket, kan du regne med bedre helse, men ikke et lengre liv.

Foto: Scanpix

Fra mellomkrigstida og framover har en rekke vitenskapelige studier vist at redusert kaloriinntak har forlenget livet til så forskjellige skapninger som laboratorierotter, mus, gjærsopp, bananfluer og ormer. I noen tilfeller har den strenge dietten ført til en fordobling av levetida.Men gjelder det samme for mennesker?Livsstilseksperter har ment det og tjent seg rike på bøker om redusert kaloriinntak. Samtidig har legemiddelindustrien utviklet midler som gir samme effekt.Nå slår en ny studie imidlertid hull på myten. Det er rhesusaper, menneskets nærmeste slektning i dyreriket, som er undersøkt, og funnene er nedslående.Langvarig studieUndersøkelsen ble startet ved National Institute on Aging i Maryland i USA allerede i 1987 og varte i 23 år. Mens noen aper fikk spise seg mette, ble andre gitt en diett hvor kaloriinntaket var redusert til 70 prosent av normalt.Undersøkelsen viste at apene som spiste mindre, hadde bedre hjerter, sterkere immunforsvar og lavere forekomst av sykdommer som diabetes og kreft.Funnene var dermed lovende. Men til sjuende og sist viste det seg likevel at apene som spiste mindre, ikke levde lenger enn apene i kontrollgruppen.Samtidig viste studien at redusert kaloriinntak i ung alder kunne forverre helsen.Kan overføres til menneskerSelv om det ikke er mulig å si noe med sikkerhet, mener eksperter at funnene trolig også gjelder for mennesker.- Hvis det finnes en diett som forlenger menneskers liv, har vi fortsatt ikke funnet den. Og det er ikke sikkert den eksisterer, fastslår biolog Steven Austad ved University of Texas.Helsefordelen er imidlertid åpenbar hos dyrene som har deltatt i studien, tilføyer han.- De har bedre kolesterolnivåer, mindre muskeltap, mindre sykdom. Men det fører altså ikke til lengre liv. (©NTB)

Nyheter