Sykle utfor er den nye farsotten

Downhill er blitt en farsott. Nå kan du sykle nedoverbakke også i hovedstaden.

Publisert 12. aug. 2012 kl. 00.01
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.17
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 570 ord
Foto: Finansavisen

Litt for sent til å få med seg hele sesongen åpnet Tryvann Sommerpark i slutten av juni. Etter mønster fra Hafjell har skianlegget åpnet for downhill-sykling i sommersesongen. I tillegg skal en klatrepark trekke barnefamiliene opp i anlegget når vinteren har pause.Downhillsykling er blitt en økende trend i Norge. Tidligere var det vanlig å møte ungdommene på T-banen mellom Midtstuen og Frognerseteren, som var «heisen« når de kjørte Korketrekkeren, men nå kan de nyte godt av fem ulike traseer i forskjellig vanskelighetsgrad i Tryvann.- Ja, det er større interesse for downhill. Vi er den butikken i Norden som solgte flest downhill-sykler for 2012 hos vår leverandør. Landslaget får mer profilering når de sykler verdenscup, og det øker interessen. I tillegg øker tilbudet i Oslo for denne typen sykling, så det er flere faktorer som taler for en økende interesse, sier butikksjef hos BAB Racing, Pedro Matos.Kjenn løypaSelv om de proffe ofte holder høy fart og svever gjennom luften i over ti meter, er det ikke nødvendigvis noen høy terskel for å prøve seg på downhill.- Det viktige er å gjøre seg kjent med løypa. På samme måte som på ski. Man setter ikke rett utfor et hopp uten å vite hva som er bak, forteller Jonas Berg (24).Han kjørte aktivt da han var yngre, men nå kjører han bare for moro skyld. I tillegg hjelper han til med løypene på Tryvann.Annenhver stol i heisen er utstyrt med sykkelholder. Kø, som man ofte opplever om vinteren, er ikke engang et tema. Dermed ligger alt til rette for at man kan kjøre så mange turer man bare orker.Leie utstyrHar man egen sykkel og sikkerhetsutstyr, trenger man bare heiskort for å benytte løypene. Men man kan også leie alt man trenger for en dag med moro. Av sikkerhetsutstyr trenger man en kombinert legg- og knebeskytter, en rustning for overkroppen og hjelm. Briller, hansker og sko må du sørge for selv. Et tips er å ta med et par gamle skibriller som det ikke gjør noe får noen riper. Klart glass er best.- Vi ordner alt utstyret pluss sykkel og heiskort for rett under 1.000 kroner for en hel dag, forteller daglig leder Michael Linnander i Tryvann Skisenter.For denne prisen får du tilgang til en sykkel som koster rundt 35.000 kroner i butikken.Tryvann har 25 downhillsykler til disposisjon, i tillegg til 60 stisykler som også leies ut for dem som ønsker å sykle en tur i Nordmarka.Flere syklerTidligere i sommer har det vært mange utdrikningslag som har startet dagen her oppe, men nå når ferien er over har bedriftene også begynt å komme.- Vi ser nå at vi nok kunne ha hatt noen flere downhillsykler, sier han.Både sykkelparken og klatreparken holder åpent til over høstferien. Klatreparken er åpen hver dag, mens syklistene har adgang tirsdag, lørdag og søndag. Men etter hvert som folk kommer hjem fra sommerferie, vurderer de løpende om de skal åpne flere dager i uken.Stadig flere alpinanlegg i Norge åpner opp for sykling om sommeren. Tidligere har Hafjell og Drammen vært downhillsyklistenes foretrukne valg.Nå er det også tilbud i Oslo, Hemsedal og på Geilo. Investeringene for å åpne for sykling er små, samt at driftsutgiftene er mye mindre enn på vinteren.- Vi trenger jo ikke produsere noe snø og ingen må jobbe på natten med prepping, sier Linnander, som ennå ikke kan si at de tjener penger på virksomheten.Han mener likevel at sommerdriften på sikt kan bli like lønnsom som vinterdriften.