- Systematisk trening for å nå mål

Gründer og mental trener i Raw Performance Cecilie Ystenes gir en grundig innføring i teknikken bak mental trening.

Foto: Geir Ove Fidje

Mental trening er systematisk trening av de psykologiske kvalitetene som har som hensikt å øke gode prestasjoner og måloppnåelse. Det er derfor nyttig både innen fysisk aktivitet og næringsliv.For å få maks utbytte av mental trening må du jobbe på lik linje som med fysisk trening for å få resultater. Vår erfaring i RAW er likevel at mental trening er undervurdert og brukes i langt mindre grad sett i forhold til for eksempel fysisk eller teknisk trening.Hvorfor er mental trening viktig?Våre prestasjoner kan ha en tendens til å variere fra dag til dag, ofte på grunn av motivasjon, hvordan vi føler oss, konsentrasjon og så videre. De beste i verden er som oftest best fordi de presterer på høyt nivå over tid. Når du kan ta kontroll på de faktorene som er med på å påvirke din prestasjon vil du lettere kunne prestere kontinuerlig på et høyere nivå over tid. Du vil derfor få flere gode opplevelser, som igjen vil gi økt mestringsfølelse og selvtillit!Myter om mental treningIkke alle er kjent med begrepet Mental trening, her er noen myter:• Det er kun for de med problemer• Det er kun for de i toppidrett• Det er "quick fix" metodikkDu kan bruke Mental trening til• Effektiv målstyring• Utvikle selvstyring• Endre adferd som er lite hensiktsmessig• Øke valg og se muligheterDen norske modellen for mental treningFor å få et fundament å bygge den mentale treningen rundt, utviklet Anne Marte Pensgaard (2005) en modell som Olympiatoppen nå følger. Modellen har fire mentale basisteknikker;Målsetting, Avspenning, Visualisering og Indre dialog.Disse ferdighetene er basis for å jobbe videre med andre ferdigheter som; spenningsregulering, motivasjon, selvtillit, konsentrasjon og mestring av stress. Psykologiske kvaliteter som leder til ønskede resultater og høye prestasjoner.Selvregulering - et av de viktigste målene med mental treningEtter kontinuerlig mental trening skal du ha evnen til å kunne ta kontroll over din egen adferd, og selvregulering er dermed et av de viktigste målene med mental trening mener jeg.Med god selvregulering vil du enklere vite hvilke ferdigheter du må forbedre og hvordan, samt være motivert til endring, og ikke minst igangsette handling med formål om å forbedre deg! Jeg håper derfor du nå ser flere gode grunner til å trene mentalt - og nå ditt ytterste potensial!PUSH YOUR LIMITS!Neste tirsdag: Cecilie tar for seg den første mentale basisteknikken: Målsetting!Følg RAW performance på Facebook eller gå inn på rawperformance.noAkkurat nå: Over 4.356 følger HegnarSPREK på Facebook. Bli fan du også!

Nyheter